FÖRBUD. Fråga om ett lokalt tiggeriförbud i Sollentuna tas upp under kommunstyrelsen den 11 november. Foto: Karin Nilsson

Moderaterna för ett tiggeriförbud i Sollentuna

Moderaterna meddelar att de stödjer Sverigedemokraternas motion om att utreda ett lokalt tiggeriförbud. Övriga partier i alliansen ställer sig fortfarande mot ett förbud – liksom oppositionen i Sollentuna.

  • Publicerad 11:57, 5 nov 2019

Den 22 november väntas Sverigedemokraternas motion om att införa ett lokalt tiggeriförbud lyftas vid kommunfullmäktige. Moderaterna i Sollentuna meddelar nu att de stödjer förslaget.

– Det behövs trygghetsskapande åtgärder på alla områden, och då måste vi vara öppna för att se över den här frågan, säger Henrik Thunes, gruppledare för Moderaterna.

Liknande motioner om tiggeriförbud har tidigare fått avslag av alliansen. Den här gången är alliansen splittrad i frågan.

Kristdemokraternas gruppledare, Magnus Ramstrand, meddelar att partiet och de övriga partierna inte byter ståndpunkt i frågan. Ett förbud skulle slå mot de svagaste i samhället, enligt honom:

– Man löser inte sociala problem med förbud. Istället behöver grunden till tiggeriet, som är ovärdigt, åtgärdas. Ett förbud kan även påverka de som vill hjälpa personer som tigger. Det är orimligt, säger han.

Förbud i andra kommuner

Under 2019 har flera kommuner rösta ja till ett lokalt förbud mot tiggeri, som Danderyd och Täby. Vellinge kommun var först i Sverige att införa ett förbud efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen för ett år sedan.

I februari lämnade Sverigedemokraterna i Sollentuna in sin motion. Förslaget tas upp under kommunstyrelsen möte, den 11 november, innan det går vidare till kommunfullmäktige.

Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna:

– Vi tycker att den här frågan ska lösas nationellt. Det är inte bra att 290 kommuner har ett eget regelverk. Sen tycker jag att det är synd att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna, säger han.

Ny ståndpunkt

I Sverigedemokraternas motion vill de ge kommunstyrelsens i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett tiggeriförbud på ett begränsat antal utsatta platser.

Alliansen inte längre enig i frågan om tiggeriförbud. Moderaternas gruppledare, Henrik Thunes och Kristdemokraternas gruppledare, Magnus Ramstrand, tycker olika. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentunabo prisas för blogg om mat

Nyheter Hallå där, Lisa Eisenman! Hallå där, Lisa! I fredags under matmässan i Stockholm fick du och din syster Monica ”Det stora matbloggspriset” som har delats ut sedan 2005. Hur känns det?måndag 11/11 16:30

Fanna BK: ”Vi går för att vinna serien”

Sport Fannas klubbledning tror att truppen kommer att räcka till en framskjuten placering även i division 2. – Vi har kvalitéerna för att vinna. Det är inte ens kaxigt, det är sanning, säger klubbens...måndag 11/11 12:44

Butik rånad under pistolhot i Rotebro

Nyheter En misstänkt person gripen samma dag En man greps under söndagen efter ett larm om ett butiksrån i Rotebro.måndag 11/11 10:56
Stockholm Direkt