FÖRBUD. Fråga om ett lokalt tiggeriförbud i Sollentuna tas upp under kommunstyrelsen den 11 november. Foto: Karin Nilsson

Moderaterna för ett tiggeriförbud i Sollentuna

Moderaterna meddelar att de stödjer Sverigedemokraternas motion om att utreda ett lokalt tiggeriförbud. Övriga partier i alliansen ställer sig fortfarande mot ett förbud – liksom oppositionen i Sollentuna.

  • Publicerad 11:57, 5 nov 2019

Den 22 november väntas Sverigedemokraternas motion om att införa ett lokalt tiggeriförbud lyftas vid kommunfullmäktige. Moderaterna i Sollentuna meddelar nu att de stödjer förslaget.

– Det behövs trygghetsskapande åtgärder på alla områden, och då måste vi vara öppna för att se över den här frågan, säger Henrik Thunes, gruppledare för Moderaterna.

Liknande motioner om tiggeriförbud har tidigare fått avslag av alliansen. Den här gången är alliansen splittrad i frågan.

Kristdemokraternas gruppledare, Magnus Ramstrand, meddelar att partiet och de övriga partierna inte byter ståndpunkt i frågan. Ett förbud skulle slå mot de svagaste i samhället, enligt honom:

– Man löser inte sociala problem med förbud. Istället behöver grunden till tiggeriet, som är ovärdigt, åtgärdas. Ett förbud kan även påverka de som vill hjälpa personer som tigger. Det är orimligt, säger han.

Förbud i andra kommuner

Under 2019 har flera kommuner rösta ja till ett lokalt förbud mot tiggeri, som Danderyd och Täby. Vellinge kommun var först i Sverige att införa ett förbud efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen för ett år sedan.

I februari lämnade Sverigedemokraterna i Sollentuna in sin motion. Förslaget tas upp under kommunstyrelsen möte, den 11 november, innan det går vidare till kommunfullmäktige.

Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna:

– Vi tycker att den här frågan ska lösas nationellt. Det är inte bra att 290 kommuner har ett eget regelverk. Sen tycker jag att det är synd att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna, säger han.

Ny ståndpunkt

I Sverigedemokraternas motion vill de ge kommunstyrelsens i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett tiggeriförbud på ett begränsat antal utsatta platser.

Alliansen inte längre enig i frågan om tiggeriförbud. Moderaternas gruppledare, Henrik Thunes och Kristdemokraternas gruppledare, Magnus Ramstrand, tycker olika. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Helenelunds centrum får ett ansiktslyft

Nyheter Ja till nya balkonger i miljonprogrammet Flera delar av miljonprogrammet i Helenelund ska rustas upp. Bostadsrättsföreningen Härden 117 meddelar att de nu har fått bygglov för nya balkonger.tisdag 25/2 11:39

Här ska Malmvägens nya ungdomsgård ligga

Nyheter "Ungdomar får lättare att engagera sig här" Nu finns det ett förslag om plats för den nya fritidsgården i Tureberg som ska ha inriktning på sport och musik för ungdomarna på Malmvägen.måndag 24/2 16:30
Stockholm Direkt