Förlorade. Moderaterna i Stockholm har tappat massor av väljare till de mindre allianspartierna. Foto: Sacharias Källdén

Moderaterna gör jättetapp i Vasastan

Moderaterna tappar massor av väljare till de mindre allianspartierna i hela Vasastan. Vi drog till området kring Observatorielunden och Spökparken – där raset är allra störst – för att ta reda på varför.

  • Publicerad 15:44, 13 sep 2018

I valdistriktet Adolf Fredrik 2 där Rådmansgatan ingår har Moderaterna tappat hela 12,5 procentenheter jämfört med förra valet och landar på 31,1 procent. De mindre allianspartierna ökar och samma tendens syns i resten av Stockholm. Dock är Moderaterna fortsatt det överlägset största partiet i norra innerstan. Liberalerna och Centerpartiet går fram med 5,6 respektive 5,3 procentenheter i distriktet kring Observatorielunden. Kristdemokraterna har ökat med 3 procentenheter och Sverigedemokraterna med 2,8 i samma område.

– Jag tror att det delvis kan bero på NKS-skandalen att Moderaterna minskar. Den affären har inte skötts bra, det tycker inte ens M själva, säger Vasastadsbon Stefan Persson.

Planerna för Blasieholmen avgörande för många

En fråga som engagerat många lokalbor är det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholmen som Moderaterna är för men som KD och Liberalerna opponerat sig starkt emot. Något som Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, tror kan vara en förklaring till partiets framgång i området.

– Jag har ju drivit den frågan hårdast av alla politiker i den här valrörelsen och det är ingen tvekan om att Nobel Center engagerar. Jag vet inte hur många M-väljare jag har mött som har sagt att de kommer att lägga sin röst på oss i kommunvalet, säger Björn Ljung (L).

Joakim Larsson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad, tror att frågan om Nobel Center har spelat en roll i att partiet fått minskat stöd.

Här gjorde lokala löften C till största parti

– I vissa distrikt har den varit väldigt viktig. Men vi måste analysera valresultatet mer än så. Vi kan konstatera att Moderaterna har tappat i hela staden, samtidigt har alliansen stärkts som helhet och den majoritet som suttit har försvagats, säger Joakim Larsson (M).

Björn Ljung (L) tror att en annan fråga som gjort att Liberalerna har gått fram är partiets linje att bevara kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader.

Vasastadsborna Teodor Bergvall och Stefan Persson Foto: Sacharias Källdén

– Det går hem i området. En annan lokal konkret fråga är att vi vill se en piazza på Odenplan. Torget blev inte som det var tänkt och jag tror att många gillar idén att knyta ihop det med Gustaf Vasa kyrka, säger Björn Ljung (L).

"Ebba går rakt igenom rutan"

Flera Vasastadsbor som Vi i Vasastan pratar med nämner Ebba Busch Thor som en av anledningarna till att KD knipit röster, även lokalt.

– Hon har ju varit helt otrolig i debatterna, hon går rakt genom rutan. Jag tror att det har påverkat, många röstar ju på samma parti till riksdag, kommun och landsting, säger en kvinna i området.

I samma valdistrikt kring Rådmansgatan minskar stödet till Miljöpartiet och Fi, likt resten av staden, medan V går framåt.

– Det har varit mycket debatt om parkeringsplatser som försvunnit och snöröjning som inte fungerat, det kanske inte har fått det att strömma nya väljare till MP. Samtidigt tror jag att det smittar av sig hur det går för partiet på riksnivå, säger Vasastadsbon Teodor Bergvall.