Förbud. Ekerös kommunalråd vill hantera tiggeri på riksnivå. Foto: Daniel Cannervik

Moderaterna i Ekerö välkomnar tiggeriförbud

Tiggeri skapar lokala problem, men behöver lösas nationellt. Det säger Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld.

  • Publicerad 16:10, 14 sep 2017

Jag tycker inte det är rimligt att vi har personer som sitter på gatan och tigger. Vi behöver titta på problematiken på riksnivå.

Moderaterna i Ekerö välkomnar partiledningens förslag att införa ett förbud mot allt tiggeri. Men något lokalt förbud kommer inte diskuteras förrän nationella riktlinjer har dragits.

– Tiggeri är inte bra för någon, varken för samhället i stort eller för de som tigger. Här på Ekerö har vi haft problem med saker som kan kopplas till tiggeri, som övergivna bilar och nedskräpning i naturen och vid återvinningsstationer. Men jag tror att det är bättre att lösa det på riksnivå, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

Skulle kommunen förbjuda tiggeri så skulle det innebära att tiggeriet flyttar snarare än upphör, menar han. Det är en problematik som inte går att lösa i enskilda kommuner, menar han.

I Vellinge kommun i Skåne har kommunstyrelsen resonerat annorlunda och lagt fram ett förlag på tiggeriförbud till fullmäktige. Hur ett lokalt förbud skulle kunna se ut i praktiken är ännu inte klart. Ekerös politiska majoritet kommer följa debatten med intresse.

– Jag har respekt för Vellinges inställning. Jag tror att det är ett utslag av frustration över att ingenting händer. Det är bra att Moderaterna har tagit upp det på central nivå, säger Adam Reuterskiöld.

Moderaternas partiledning har tidigare föreslagit ett förbud för organiserat tiggeri. En kartläggning av polisen från 2015 visade att det finns grupper av tiggare som styrs av kriminella aktörer, men att de flesta som tigger i Sverige inte har någon koppling till organiserad brottslighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Stor åtgång av vatten trots vädjan

Nyheter Vatten. Roslagsvatten uppmannar att fundera kring vattning Återhållsamhet med vattenanvändning uppmanades. Det verkar inte Ekeröborna ha lyssnat så noga till. Förbrukningen är fortsatt hög, enligt Roslagsvatten.fredag 15/6 14:47

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter