Saknas stöd. I nuläget är det bara Sverigedemokraterna i Järfälla som driver frågan om ett lokalt tiggeriförbud. Foto: Ylva Bergman

Moderaterna i Järfälla svänger om tiggeriförbud

Hösten 2017 föreslog Moderaterna i Järfälla att ett lokalt tiggeriförbud ska införas i kommunen. Det blev inget av det den gången. Men när Sverigedemokraterna nu föreslår ett tiggeriförbud på nytt säger Alliansen med Moderaterna i spetsen nej.

  • Publicerad 14:48, 12 feb 2019

Under måndagens kommunfullmäktige i Järfälla presenterade Sverigedemokraterna sin motion om att införa ett lokalt tiggeriförbud i Järfälla.

Men varken Alliansen (M, L, C, KD) eller den rödgröna oppositionen (S, MP, V) ställer sig bakom ett förbud.

Hösten 2017 la dock Moderaterna en egen motion om att införa ett tiggeriförbud i Järfälla. Då blev det inte något av det, eftersom partiet drog tillbaka sina motioner när det blev maktskifte i höstas.

Sverigedemokraterna är nu kritiska till Moderaternas svängning i frågan.

– Moderaterna sviker sina väljare, de sa en sak inför valet men gör något annat nu. Vi kommer inte att avvika från frågan utan kommer fortsätta att jobba för att ett tiggeriförbud ska få majoritet i kommunfullmäktige, under den här mandatperioden eller nästa, säger Wilhelm Eriksson, vice ordförande för SD i Järfälla.

Wilhelm Eriksson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla Foto: Privat

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Mikael Andersson

Slår tillbaka

Men Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, slår tillbaka kritiken.

– Moderaterna har inte ändrat uppfattning i frågan, vår partilinje är att vi står bakom ett tiggeriförbud. Men det finns inget stöd för det i kommunfullmäktige. Alliansen i Järfälla är överens om att inte införa ett tiggeriförbud den här mandatperioden, säger hon.

Hur ser du på SD:s kritik om att ni skulle svika era väljare?

– Alliansen består av fyra partier, så ser det ut. När man går in i förhandlingar är det olika saker man behöver enas kring. Återigen kan jag konstatera att det inte finns majoritet för att införa ett tiggeriförbud i Järfälla, säger Emma Feldman.

Även i Stockholms stad släppte Moderaterna sitt krav på tiggeriförbud i förhandlingarna efter valet i höstas.

Stockholm Direkt