Vill upphöra. Moderaterna vill att Stockholms stad slutar hyra rum på Pilgrimshem hotell. Foto: Patrik Ekström

Moderaterna i Stockholm: "Stoppa samarbetet med Marantarörelsen"

Moderaterna kräver att staden slutar köpa hotellnätter av Maranatarörelsen och kritiserar nu MP:s ställningstagande. Dessutom har M fått info från socialtjänsten att man inte alls köper tjänster av rörelsen.

  • Publicerad 13:09, 11 mar 2016

Det är problematiskt att socialborgarrådet uttalar kritik mot rörelsen men samtidigt inte ser några problem med att staden finansierar rörelsens verksamhet.

Turerna kring att Stockholms stad hyr rum på Maranatarörelsens Pilgrimshem hotell Pilgrimshem hotell vid Solvalla fortsätter.

För två veckor sedan berättade Bromma tidning att Stockholm stad i form av stadsdelar och socialtjänsten samarbetar med den omstridda rörelsen.

I Sundbyberg har kommunen avslutat samarbetet och det vill Moderaterna i Stockholm att Stockholms stad också gör.

– Vi ska inte stödja företag och verksamheter som är kopplade till organisationer som inte följer lagstiftning eller delar stadens grundläggande demokratiska värderingar, säger Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämnden.

"Inkonsekvent agerande"

Hennes uttalande grundar sig på att staden driver fall mot familjer med kopplingar i rörelsen som struntat i skolplikten samt att rörelsen "tillämpar barnaga som en naturlig del av uppfostran".

– Stockholms stad har under många år krävt vite från medlemmar inom Maranatarörelsen, då barnen inom rörelsen inte får gå i skolan. Det är ett inkonsekvent agerande att staden å ena sidan bedriver rättsprocess mot en aktör samtidigt som staden köper tjänster från ett företag som drivs av samma personer, säger hon.

Man vänder sig dessutom mot socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) uttalande i Bromma tidning där hon sa: "Jag är oerhört kritisk till och tar fullständigt avstånd ifrån de åsikter Maranata ger uttryck för. Men utgångspunkten är att vi ska erbjuda ett boende som är tryggt och där man inte behöver ta del av den drivande verksamhetens åsikter".

Andréa Ström (M):

– Det är problematiskt att socialborgarrådet uttalar kritik mot rörelsen men samtidigt inte ser några problem med att staden finansierar rörelsens verksamhet.

70 000 kronor

Moderaterna har även fått information från socialförvaltningen att de inte köper tjänster av Maranata. Detta trots att Bromma tidning alltså kunde visa på kostnader på drygt 70 000 kronor mellan januari 2014 till idag. Det visar sig senare att informationen socialtjänsten gett baserades på felaktig information.

Maranata gick i veckan ut med ett svar på Moderaternas utspel. Bruno Vidén, äldste i församlingen, kallar anklagelserna grova:

– Maranatarörelsen agar inte barn. Att ifrågasätta agalagen och dess syften är inte detsamma som att tillämpa aga, skriver Bruno Vidén och fortsätter:

– Det är en grov lögn att påstå att församlingsmedlemmars barn inte får gå i skolan. Varje familj fattar sina egna beslut; hemundervisning – eller ej.

Fall för DO?

Vidare menar han att Moderaternas uttalande kan vara ett fall för Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Hela Maranataförsamlingens pressmeddelande finns att läsa här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.