Moderaterna öppnar för att införa tiggeriförbud

Den senaste tiden har debatten om tiggeriförbud blossat upp igen. Flera kommuner säger sig nu vara positiva till ett förbud. Ekerö är en av dem – men politiskt råder viss osäkerhet.

  • Publicerad 15:54, 18 jan 2019

Det finns en problematik i anslutning till tiggeri även på Ekerö.

Strax före jul beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att skånska Vellinge kommun får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Det får införas på geografiskt begränsade platser.

Polisen har redan börjat avvisa tiggare i Vellinge.

Domstolsbeslutet öppnade även för andra kommuner att gå samma väg.

– Vi tittar på det, men har inte riktigt landat i hur det ska fungera i praktiken. Vi ser positivt på att kommunerna nu får möjlighet att hantera den här typen av frågor, säger Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M).

I en enkät som tidningen Dagens Samhälle gjorde nyligen svarade 25 av landets alla kommunstyrelseordförande att de vill införa lokala tiggeriförbud. Ekerö är en av dem.

Finns fem i Ekerö

I Ekerö kommun finns i dagsläget omkring fem EU-migranter som regelbundet tigger utanför butiker.

Är det här ett problem på Ekerö?

– Jag tror att många uppfattar det som ett problem. Det finns en problematik i anslutning till tiggeri även på Ekerö. Det är inte rimligt att man ska hantera enskilda länders sociala problem i andra länder.

Men är förbud av de enskilda personernas tiggeri rätt väg att gå?

– Vi måste naturligtvis titta på hur det skulle slå mot enskilda individer. Det grundläggande är att tiggeri inte är ett bra sätt att förtjäna ett uppehälle på, det har fört med sig en lång rad olyckliga problem för människorna som tigger. I flera fall har det varit tal om människohandel. Vi måste ta det på allvar, säger Adam Reuterskiöld.

”Felaktig kritik”

Kritiken om att tiggeriförbud är ett försök att förbjuda fattigdom tycker han är felaktig.

– Det är inte det vi ska göra, däremot måste vi hantera de olyckliga situationer som uppstår.

Hur ska man då definiera tiggeri? Kan man inte bara bli gatumusikant?

– Det där är svåra gränsdragningar. Sådana saker måste vi ta hänsyn till.

Enligt Reuterskiöld skulle det bli polisens sak att avhysa tiggare som bryter mot förbudet.

Sverigedemokraterna har just lämnat in en motion om att införa tiggeriförbud i Ekerö kommun. Den kommer så småningom att tas upp i fullmäktige.

Allianspartierna är dock i dagsläget ännu inte eniga i frågan. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna vill diskutera internt först.

– Det är ett problem och det är synd om de här människorna, men vi har inte tagit ställning, säger KD:s gruppledare Sivert Åkerljung.

”Populistiskt förslag”

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) tycker inte alls att ett förbud är en bra idé och anser att det är populistiskt.

– Vi skulle hellre förbjuda fattigdom, men det är väldigt svårt. Det är klart att det kan finnas organiserad brottslighet, men det handlar även om mänsklig misär. Men ett förbud är inte lösningen, utan att jobba med Rumänien inom EU så att de här människorna kan få en dräglig tillvaro i sitt hemland, säger hon.

Halkan ställer till det för Mälaröbussarna

Nyheter Flera stationer utan trafik på Färingsö Vintervädret ställer till det för Mälaröbussarna. Under torsdagsmorgonen har flera stationer inte trafikerats på grund av halka.torsdag 27/2 9:23

Operasångerska i Drottningholm får pris

Nyheter Tar emot utmärkelsen med solokonsert på slottsteatern I somras sjöng hon i Händels Ariodante på Drottningholms slottsteater. Nu har operasångerskan Ann Hallenberg vunnit pris för rollen.onsdag 26/2 16:31

Man häktad för misshandel i Skå

Nyheter Ska ha skett i bostaden En man som greps misstänkt för misshandel på natten till lördagen har nu häktats.onsdag 26/2 9:29