Moderaterna: Risk för att Trädgårdsstaden havererar

Beslutet är taget om Trädgårdsstaden etapp 1. 800 bostäder, en grundskola, två förskolor och en idrottshall ska bli verklighet. Men Moderaterna yrkade på avslag.

  • Publicerad 10:00, 27 okt 2017

Etapp 1 ska bli den centrala delen av Trädgårdsstaden i Bro, medan etapp 2 och 3 ska bli glesare ytterkanter. Hela programmet inrymmer cirka 1250 lägenheter, samt torg och butiker, i ett kollektivnära läge.

– Vi har egentligen ingenting emot etapp 1, men vi tycker att vi behöver en samlad bild av alla tre etapper för att få balans. Det är att koalitionen bryter loss de glesa delarna vi vänder oss emot, säger Fredrik Kjos (M), oppositionsråd.

Riskerar att haverera

Han berättar att det finns en oro för att etapp 2 och 3 ska förtätas och inte bli så glesa som det är sagt.

– Vi vill kunna ta ställning till helheten. Koalitionen har flaggat för att det kan ske kraftiga förtätningar av etapp 2 och 3, och då är det inte längre en trädgårdsstad utan riskerar att haverera och bli ett riskområde, säger Fredrik Kjos.

Byggstart kan bli nästa år

Fredrik Kjos menar att det inte råder en sådan panik på bostäder att de inte kan vänta in etapp 2 och 3 innan ett beslut tas.

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, kan dock inte bekräfta några planer på stora förändringar av etapp 2 och 3.

– Varje plan är unik och arbetas fram i samma demokratiska ordning. Alla projekt tar sin tid och kan förändras över tid, men om det görs stora förändringar går de in för samråd på nytt, säger hon.

Nu följer en process för eventuella överklaganden av etapp 1, och sedan kan en byggstart bli aktuell redan under nästa år.

– Jag ser det som något väldigt positivt att vi kommit framåt i planen som vi började med år 2008. Den går helt i linje med den politik vi vill driva, säger Camilla Janson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste numret

Bålstabladet