SIDA. Moderaterna menar att flytten av Sida blir för dyr. Foto: Per Brandt/Pressbild

Moderaterna svänger om Sidas Botkyrkaflytt

Myndigheten Sidas planerade flytt till Botkyrka har blivit en knäckfråga. I veckan gick Moderaterna i Botkyrka ut med att de svänger i frågan, och menar att flytten är slöseri med skattebetalarnas pengar.

  • Publicerad 13:03, 20 feb 2019

Ett 20-tal myndigheter håller på att flytta ut från Stockholm. En av de i särklass största omlokaliseringarna är myndigheten Sidas flytt från Östermalm till Botkyrka. Tanken är, enligt regeringen, att flytten ska underbygga utvecklingen i orten, i fråga om tillväxt och för att motarbeta utanförskap.

Framtida möjligheter i fråga om skatteintäkter, fler jobb och ett lyft för näringslivet i Botkyrka togs emot med öppna armar - av både majoriteten och oppositionen i kommunen. Men redan då påpekade Ebba Östlin att kommunen inte har några lämpliga lokaler för myndigheten och att ett nytt kontor måste byggas.

Sedan dess har Sida själva presenterat en konsekvensanalys som visar att flytten kan bli dyr för myndigheten - och därmed skattebetalarna. Och nu svänger Moderaterna i frågan.

– Min farhåga är kostnaderna för flytten och kontorsbygget. Oavsett om de betalas med Botkyrkabornas pengar, eller med de statliga skatteintäkterna, så blir kostnaden väldigt hög, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka.

Ni har tidigare varit positiva, i och med möjligheterna för Botkyrka?

– Vi är inte emot flytten överlag. Det kan skapa mer jobb i form av rörelse i näringslivet och kan höja statusen för kommunen. Vi är emot kostnaderna, säger Stina Lundgren.

Men väger det inte lika tungt som kostnaderna för flytten då?

– Även om kostnaderna hamnar lokalt, eller på hela Sverige, så är hyresavtalet på sex år för kortsiktigt för att det ska vara en säker affär. Det blir otryggt ekonomiskt oavsett vem det är som ska bygga.

Ännu är det oklart var i kommunen de 500 anställda på myndigheten kommer att sitta.

Majoritetspartierna i kommunen har ställt som krav att lokalerna blir längs med röda linjen. Det blir alltså i Alby, Fittja, Hallunda eller Norsborg - för att påskynda samhällsutvecklingen mot utanförskapet i Botkyrka.

På tisdagen publicerade Moderaterna en debattartikel om frågan i tidningen Omvärlden. Riksdagsledamoten Magdalena Schröder (M) och oppositionsråd Stina Lundgren (M) skriver att beslutet inte är tillräckligt genomtänkt och att kostnaderna kan bli för höga för flytten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) svarar och säger att Moderaternas lokalgrupp vänder Botkyrkaborna ryggen:

– Sidaflytten är den största möjligheten att verkligen bryta segregationen. Och så kallar Stina Lundgren det för plakatpolitik. Det är helt obegripligt, säger hon.

Vem blir det som ska bygga lokalen?

– Sida kommer med en rapport om ett antal dagar som de ska lämna över till regeringen. De behöver upphandla kring det här, och sedan tittar vi på det.

Men det kan bli Botkyrka kommun som bygger?

– Det skulle kunna vara så att Botkyrkabyggen blir hyresvärden.

Vad säger du om Moderaternas kritik, att hyresavtalet är för kort?

– Vi förhandlar om det. Regeringens praxis är hyresavtal på sex år, och med så korta avtal kan det bli höga hyror för Sida. Regeringen kan bestämma om längre avtal, på 12 eller 15 år, säger Ebba Östlin.

Är du orolig för att det här kan bli dyrt för Botkyrka?

– Staten är den tryggaste hyresgästen man kan ha. Det här är en stor möjlighet för Botkyrka och det kommer locka företag, butiker, affärer och så småningom kan det bli en regional knytpunkt och magnet i regionen.

500 statliga jobb till Botkyrka

Sidas flytt till Botkyrka kan bli dubbelt så dyr