Bo Arkelsten (M) vill se ordningsvakter i Hässelby gårds centrum. Foto: Ewa Malmsten Nordell/Evelina Hertz

Moderaterna vill använda demokratipengar till ordningsvakter

Moderaterna i Hässelby-Vällingby vill använda demokratipengar för att anställa ordningsvakter i Hässelby gårds centrum. Det skulle öka tryggheten, menar partiet.

  • Publicerad 19:50, 19 dec 2016

Moderaterna i Hässelby-Vällingby vill öka tryggheten i Hässelby gårds centrum genom att anställa ordningsvakter. I en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslår de att ordningsvakterna ska finansieras med stadens demokrati- och utvecklingsmedel.

– Det är en demokratifråga för när man pratar med människor om vad som är viktigt är otryggheten det som alltid kommer igen, säger Bo Arkelsten (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Enligt den senaste trygghetsmätningen från Stockholms stad, som gjordes 2014, ligger Hässelby gård tillsammans med Hässelby strand i topp i stadsdelen när det gäller andel boende som känner sig otrygga ute i sitt bostadsområde. I bägge områdena uppgav 22 procent att de kände sig otrygga.

Idag finns väktare i Hässelby gård några gånger om dagen, på uppdrag av centrumägaren Fastpartner. Men ordningsvakter är en annan sak. De har större befogenheter och får omhänderta personer i större utsträckning samt använda våld om en situation inte kan lösas på annat sätt.

"Kan komplettera polisen"

– Det skulle göra att det blir lugnare i Hässelby gårds centrum och de kan komplettera polisen i deras arbete. Människor i uniform gör att folk känner att det är någon som de kan prata med. Det finns skäl till att ordningsvakter finns på restauranger och krogar för att undvika att det blir slagsmål eller att människor blir antastade, säger Bo Arkelsten.

En del unga menar att poliser och ordningsvakter inte är en symbol för trygghet, tvärtom. Hur tänker du kring det?

– Det beror på vem du frågar. Ungdomar som inte är kriminella eller missbrukar tycker att det är bra men för ungdomar som håller på med olagligheter är det ett hot. Men det är lite av baktanken att de ska skärpa sig och att man ska komma i kontakt med ungdomarna, säger Bo Arkelsten.

LÄS MER: "Osynliga gränser skapar mest otrygghet i Hässelby-Vällingby"

"Pengarna inte avsedda för det"

Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby, tycker inte att demokratipengarna bör användas till ordningsvakter.

– De pengarna är inte avsedda för det. Det rör sig om ungefär 6 miljoner kronor som idag finansierar Vita villan, medborgarkontoret i Hässelby gård, Bibblerian, Grimstahörnan och stadsdelens medborgarvärdar. Moderaternas förslag skulle innebära att till exempel medborgarvärdarna som uppskattas mycket av invånarna i stadsdelen försvann, säger Kadir Kasirga.

Håller du med om att otryggheten är en del av demokratifrågan?

– Ja, det är en jätteviktig fråga att invånarna i stadsdelen ska känna sig trygga. Men ordningsvakter är inte lösningen. Frågan har många dimensioner. Vi kommer till exempel att förbättra belysningen och gatumiljön. Vi måste tänka långsiktigt och göra förebyggande satsningar för att få bort otryggheten, säger Kadir Kasirga

Kan inte en lösning i form av ordningsvakter öka tryggheten nu?

– Om ordningsvakter hade varit lösningen, varför anställde inte Allliansen några under sina åtta år när de styrde? Det hade varit bra om Fastpartner som äger centrum kunde göra något sådant tillsammans med företagarna i centrum. Men jag är inte positiv till att ta pengar från från demokrati- och utvecklingsmedlen för att anställa ordningsvakter, säger Kadir Kasirga.

LÄS MER: Föräldrar i Hässelby gård vill öka tryggheten - ny nattvandrargrupp igång

Man anhållen för misstänkt mordförsök vid Ulvsundabron

Nyheter Oklara omständigheter kring varför kvinna hamnat i vattnet På söndagskvällen fick polisen larm om att en kvinna hoppat från Ulvsundabron. På plats hittas både kvinnan och en man i vattnet. Omständigheterna gör att han nu är anhållen för mordförsök.måndag 16/9 10:33

Här är trafikljuset som förvillar – mitt i City

Nyheter Grönt och rött på samma gång Ett trafikljus på Vasagatan har väckt frågor. Vi reder ut.måndag 16/9 9:45

Vi är Västerort

Stockholm Direkt