Moderaternas och Liberalernas Löwetbesked: "närakut light"

Om ett år flyttar Löwets närakutverksamhet till Sollentuna sjukhus. Nu ger Moderaterna och Liberalerna i landstinget besked om Löwets framtid om de vinner valet: en "närakut light" med samma öppettider som i dag. Och Löwet är fortfarande en kandidat till att få en permanent närakut.

  • Publicerad 13:40, 15 aug 2018

Väsbys kommunpolitiker är överens: de vill ha kvar närakuten på Löwet. Men det är landstinget som sköter sjukvården. Och från landstingspolitikerna kommer varierade besked om framtiden.

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna i landstinget lovar att Löwet får ha kvar närakuten om de vinner valet. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet gör däremot inga definitiva utfästelser om att behålla den.

Nu kommer Liberalerna och Moderaterna med sitt vallöfte. De ger inte ett definitivt besked om att Löwet blir en av länets tolv permanenta närakuter om de vinner landstingsvalet, men tillsammans med övriga Alliansen utlovar de en "närakut light" och husläkarjour även efter sommaren 2019, när Löwets närakutverksamhet flyttar till Sollentuna.

– Det kommer att bli en jourverksamhet på Löwet med samma öppettider som i dag, 8–22, med tillgång till labb och röntgen, vilket gör det till en "närakut light", säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Skillnaden mot andra närakuter är att vårdutbudet och kompetensbredden blir lite smalare.

– Vi bedömer inte att det kommer att finnas samma bredd i kompetens som det kommer att finnas på andra närakuter, exempelvis läkare med barnkompetens under ända fram till klockan 22. Däremot möjlighet att träffa allmänläkare. Utbudet blir lite smalare, men med bra öppettider, möjlighet till diagnos, provtagning och röntgen. Vi vill att verksamheten ska fortsätta, och vi förstår att det finns ett behov av Väsby- och Sigtunaborna att ha bra tillgång till jourverksamhet, säger Anna Starbrink.

Därutöver utlovar de en ny husläkarjour i Sigtuna, vilket tidigare inte har funnits.

Moderaterna och Liberalerna i landstinget stänger inte dörren för att Löwet kan bli en av de tolv permanenta närakuterna i länet. Två av närakuterna har ännu inte fått sin lokalisering.

– Vi ska analysera djupare var de två ska ligga, säger Anna Starbrink.

– Vi stänger inga dörrar vad gäller lokalisering av de två sista, men vi vill varken ge förhastade eller försenade besked. Det vi nu vill signalera är att vi säkerställer tillgången till jourverksamhet på Löwet, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Enligt Socialdemokraterna är avtalet för närakuten Löwet uppsagt till den 31 december i år, alltså ett halvår innan närakuten kan öppna i Sollentuna. Stämmer det?

– Nej, någon uppsägning har inte skett. Närakuten på Löwet ska fortsätta tills den kan öppna i Sollentuna (när sjukhuset är färdigrenoverat, reds. anm). Nästa sommar är planen. Vi ska ha kvar Löwet till dess, säger Irene Svenonius.

MER Landstinget i Stockholm

Styrs av Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Canterpartiet).

Ansvarar för bland annat hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafik i länet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Löpspår på gångvägar i Väsby utreds

Nyheter Vill kunna jogga i mer upplyst miljö Upplyst motionsslinga mitt i stan. Nu undersöks möjligheten att förbättra för löpning inne i centrala Väsby.tisdag 16/10 13:48

Nostalgitripp med finurliga barnboksteckningar

Nyheter Skisser, kladd och färdiga verk av Sven Nordqvist visas upp Från och med i helgen kan alla som blir varma inombords av att titta på Pettson-illustrationer besöka Väsby Konsthall. Nu visas illustratören Sven Nordqvists verk.tisdag 16/10 8:29

Polisen inleder amnesti för handgranater

Nyheter Inleds idag. Fritt fram att lämna ifrån sig sprängvapen – utan straff Idag inleder polisen sin första amnesti för explosiva ämnen. Den som överlämnar olagliga sprängämnen till polisen under den här tiden blir inte misstänkt för brott. – Kom inte till oss, ring så...måndag 15/10 14:46