Maxjenny. Modeskaparen Maxjenny Forslund gästar slottsteatern i höst. Foto: Mikael Andersson/Maxjenny

Modeskapare ställer ut plagg på teatern

Den 19 september öppnar en ny utställning på Drottningholmsteatern. Modeskaparen Maxjenny visar upp sin textilkonst som inspirerats av miljön på teatern.

  • Publicerad 16:18, 9 sep 2020

Drottningholmsteatern har helt fantastiska miljöer med arkitektur och detaljomsorg man sällan ser i dag.

Istället för teater håller man nu på att förbereda en ny konstutställning på Drottningholmsteatern.

Den svenska modeskaparen Maxjenny Forslund har bjudits in till ett samarbete med slottsteatern. Utifrån motiv från Drottningholmsteaterns 1700-talsmiljöer har Maxjenny har hittills skapat nio olika print, det vill säga tryck på textil, för en kollektion plagg som visas upp på teatern.

Just nu är det mycket fix inför premiären.

– Det händer saker hela tiden i mitt huvud när jag är på slottsteatern så nu vill vi addera några kreationer. Jag vill hellre ha för mycket än för lite. Preparationerna inför är både stora, intensiva och yviga. Vissa kostymer som tillkommit ska faktiskt börja sys upp nu, säger Maxjenny Forslund.

Mönster ur i historien

Maxjenny har inspirerats av teatern och använt bilder från inredning, dekorer och föremål på slottsteatern.

– Man har sådan respekt när man rör sig på Drottningholms Slottsteater, som om väggarna "ser" en. Drottningholmsteatern har helt fantastiska miljöer med arkitektur och detaljomsorg man sällan ser i dag. När jag började arbeta med mönstren, vände och vred på bilderna och laborerade med färgerna var det som att miljöerna lossnar ur historien och visar sig så som de verkligen är, säger Maxjenny.

Teatern är mer än 250 år gammal med många fina rokokodetaljer. Utställningen håller till i Déjeunersalongen. Det var tidigare Gustav III:s frukostmatsal, numera teaterns stora foajé med fönster och dörrar ut mot slottsparken.

Maxjenny! – The Queen of Prints

Maxjenny har bland annat klätt Madonna i en av hennes musikvideos och skapat för kronprinsessan Victoria vid ett flertal internationella representationer.

Utställning håller till i Déjeunersalongen 19 september -11 oktober.
Utställningen är öppen varje dag och det är fri éntre.

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.torsdag 17/9 16:59

Snart öppnar ny rastgård för fyrbenta i Ekebyhov

Nyheter Ska smyckas med ädelträd från Wallenbergs allé Snart står hundrastgården vid Ekebyhovsdalen klar. Där kommer våra fyrfota vänner kunna gå på upptäcktsfärd bland tunnlar och hinder.torsdag 17/9 11:42

Flera gymnasieelever har provat narkotika

Nyheter Nu har resultatet presenterats. Ökningen störst bland killar på gymnasiet Fler elever i årskurs två i gymnasiet har provat narkotika. Det visar resultatet i den senaste Stockholmsenkäten, där totalt 188 ungdomar från Ekerö har svarat.onsdag 16/9 16:50