XLNT living är bostadsbolaget som fått tillfälligt bygglov för modulbostäder i Vålberga. På bilden syns modulbostäder som företaget byggt i Hallonbergen, som dock är annorlunda utformade än de som planeras i Vålberga. Foto: Mikael Andersson

Modulhusen i Barkarby kan bli permanenta

De tillfälliga modulbostäderna för unga, studenter och nyanlända i Barkarby har inte börjat byggas än. Men nu föreslår Socialdemokraterna i Järfälla att husen, i stället för att rivas om 15 år, blir permantenta. På måndagskvällen klubbades förslaget i kommunstyrelsen.

  • Publicerad 14:29, 5 mar 2018

Men vår signal är: på den här platsen ska det stå 88 bostäder för unga och stundenter

I höst ska 88 modulbostäder för ungdomar, studenter och nyanlända stå klara i Vålberga i Barkarby. Företaget XLNT living, som ska bygga husen, har ett tidsbegränsat bygglov på 10 år, som maximalt kan förlängas ytterligare fem år.

Men nu kan det bli så att bostäderna får stå kvar – permanent.

I kväll ska ett förslag om att sälja marken till företaget tas upp för beslut i kommunstyrelsen.

– Vi ser det här som en möjlighet att få fram prisvärda bostäder för unga och Vålberga är lämpligt eftersom det redan finns planer på att ta fram detaljplaner för bostäder och verksamheter i anslutning till den här platsen. Tanken är en stadsgata som ska "läka ihop" Barkarby centrum med stationsläget, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kan behöva ändras i efterhand

När man planerar nya bostäder så är både kvalitet och estetik saker som ska tas hänsyn till, byggen på tidsbegränsat bygglov har inte samma krav.

– Modulhusen som ska byggas är fullgoda bostäder. Sen måste företaget uppfylla de krav vi har om de väljer att köpa marken och husen ska stå där permanent. Det kan bli så att man måste göra om ett och annat i efterhand, säger Claes Thunblad.

Han nämner till exempel utformningen. I teorin skulle byggherren även kunna välja att flytta modulerna någon annanstans och sedan bygga nytt på marken, enligt Claes Thunblad.

– Men vår signal är: på den här platsen ska det stå 88 bostäder för unga och stundenter, säger han.

Socialdemokraternas tanke är att bostäderna i framtiden ska kunna vigas helt åt studenter och ungdomar, när behovet av lägenheter för nyanlända minskar.

"Inte okej"

Men Moderaterna motsätter sig att göra modulbostäderna permanenta.

– Långsiktighet och kvalitet ska prägla bostadsbyggandet i Järfälla. Att först säga att det rör sig om ett tillfälligt bygglov och sedan vilja göra bostäderna permanenta tycker vi är helt fel sätt att gå tillväga. Det är inte okej gentemot Järfällaborna, det är att smyga in bostäder bakvägen, säger Cecilia Löfgreen (M), gruppledare.

Hon menar att det är bättre att avvakta med planerna för modulhus i området. Det eftersom det planeras bostäder i närliggande Barkarbystaden och Veddesta, samtidigt som Förbifarten ska byggas i närheten av Vålberga.

– Det byggs så mycket i Järfälla att vi inte måste skynda fram varje projekt. Vi vill ha ett helhetsperspektiv, säger Cecilia Löfgreen.

Claes Thunblad (S) förstår inte kritiken.

– Oppositionen har sagt nej till alla ungdoms- och studentbostäder och alla boenden för nyanlända, jag skulle vilja se hur de vill lösa det? säger han.

Vill ni också att de 161 modulbostäderna som planeras i Kallhäll ska bli permanenta?

– Jag utesluter det inte. Men det är skillnad. I Kallhäll finns inte planer på att bebygga området omkring modulbostäderna, som det gör i Vålberga, säger Claes Thunblad.

När kommunstyrelsen sammanträdde på måndagen så klubbades förslaget igenom. Modulhusen i Vålberga blir därför permanenta.

Planerna på modulhus för nyanlända i Kallhäll steks

Planerade modulhusen i Kallhäll överklagas

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Förseningar i pendeltrafiken efter stopp

Nyheter Bil körde in i spårområde i Sundbyberg Under fredagseftermiddagen stod det still i pendeltrafiken mellan Spånga och Sundbyberg, efter att en bil kört in i spårområdet. Ingen kom till skada, men det finns risk för följdförseningar efter...fredag 14/12 14:25