Invigs. Bo Arkelsten (M), ordförande i stadsdelsnämnden, Ann Arkelsten, styrelsemedlem SHIS, Kadir Kasirga (S), vice ordförande Stockholmshem och Anders Kindberg, VD SHIS under invigningen. Foto: Mikael Andersson

Modulhusen i Grimsta klara för sina första hyresgäster

Nu står modulhusen i Grimsta klara att ta emot nyanlända barnfamiljer med uppehållstillstrånd. Flera som idag bor i Råcksta sjukhem kommer flytta in.

  • Publicerad 19:12, 7 nov 2018

I dag invigdes modulhusen med genomgångsbostäder för nyanlända barnfamiljer med uppehållstillstånd. I veckan startar inflyttningen av barnfamiljer som tidigare har bott i genomgångsbostäder i Råcksta sjukhem.

Från att man startade markarbetena till att modulhusen nu står klara har det tagit ungefär fem månader.

– Det här känns som en examensdag! I Råcksta sjukhem bor ju familjerna bara i ett rum, det här är riktiga lägenheter som är anpassade för barnfamiljer, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

Hon fortsätter:

– Nu är det ju vinter men till våren blir det även en lekplats utanför och det ska sättas upp staket så att barnen inte kan springa rakt ut på cykelbanan.

LÄS ÄVEN: Dags för inflytt i Grimstas bostäder för nyanlända

Bostäderna ägs av Stockholmshem och hyrs av SHIS. Precis som andra genomgångsbostäder får inte hyresgästerna förstahandskontrakt utan de hyr bostäderna i andra hand av staden och kontrakten förlängs en månad i taget. Tanken är att hyresgästerna så snabbt som möjligt ska hitta egna boenden.

– Men lägenheterna är inte permanenta bostäder. Alla som flyttar in här är redan inskrivna i stadens etableringsprogram som bland annat innebär att lära sig hur det funkar att vara hyresgäst och annan samhällsvägledning. Fokus nu blir att hjälpa dem att söka permanenta bostäder, säger Anders Kindberg, VD för SHIS bostäder.

41 familjer flyttar in

Modulhusen är byggda med tillfälliga bygglov som gäller i fem år. Staden kan ansöka om förlängning två gånger vilket innebär att husen kan stå där i max 15 år.

Totalt flyttar 41 familjer in i lägenheterna som består av två eller tre rum. Det finns en gemensam tvättstuga och även ett barnvagnsrum. Jama Hirsi heter bovärden i huset. Han har i två år jobbat som bovärd i andra bostadshus som SHIS har hand om.

– Jag kommer att hjälpa hyresgästerna med alt rom rör boendet. Som att skriva kontrakt eller svara på frågor, säger han.

LÄS ÄVEN: Nyanlända familjer ofrivilligt på plats i Råcksta sjukhem