Grusade. Nu är planerna på en ny skola vid sjön trekanten definitivt grusade. Foto: AIX arkitekter

Mogert efter nya slaget mot skolan vid Trekanten: "Lite Nimby-aktigt"

Det blir ingen skola vid Trekanten. Högsta domstolen kommer inte att pröva saken och Mark- och miljööverdomstolens nej till skolan står därför fast.

  • Publicerad 16:49, 4 okt 2016

Planerna på en ny skola vid sjön Trekanten i Liljeholmen är nu definitivt grusade. Idag kom beskedet att staden inte får överklaga Mark- och miljööverdomstolens nej och därmed är planerna på en ny skola för 645 elever skjutna i sank.

– Det här är på allvar riktigt problematiskt. Det värsta är egentligen inte att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd utan att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej med motiveringen att vi inte letat tillräckligt efter andra platser. Självklart har vi gjort det innan vi går in i en planprocess, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Vad kommer ni att göra nu?

– Nu kommer vi att titta på andra platser men eftersom vi redan gjort det är risken överhängande att vi kommer att komma fram till samma beslut. Då har processen bara lett till att allt fördröjts med några år.

Det var i slutet på april som Mark- och miljööverdomstolen sade nej till bygget av den nya skolan vid sjön Trekanten. Domstolen gick inte med på att upphäva strandskyddet för att bygga den nya skolan utan menade att staden inte tittat tillräckligt noga på andra placeringar av skolan. Beslutet fick skolborgarrådet Olle Burell (S) att gå i taket. Han kallade beslutet för "helt sjukt" och staden valde att överklaga beslutet.

Idag kom beskedet att Högsta domstolen inte kommer att ta upp ärendet och nejet till den nya skolan står därmed fast.

Och Roger Mogert skräder inte heller orden när han berättar vad han tycker om Mark- och miljööverdomstolens tidigare beslut.

– De hänvisar till andra platser på ett lite Nimby-aktigt sätt. De säger lite att "Ni kan väl bygga den här skolan nån annanstans." Det är lite Nimbys kärnargumentation, bygg gärna men inte här. Det är ovant att höra från domstolar, säger Roger Mogert.
 
 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.