Protesterar. Monica Cedlöf tar till alla möjliga grepp för att förhindra rivningen av seniorbostäderna i Stora Sköndal. Foto: Privat bild

Monicas mål: Sinka stora bygget i Sköndal

Först ordnade hon en demonstration mot rivningen av seniorbostäderna. Nu har Monica Cedlöf polisanmält stiftelsen Stora Sköndal för hets mot folkgrupp och registrerat en tall hos länsstyrelsen för att sinka de massiva byggplanerna.

  • Publicerad 17:00, 21 nov 2017

Vi är en grupp på 200 äldre människor som är hotade genom att vi ska drivas från våra hem.

Stiftelsen Stora Sköndals planer på tusentals nya bostäder har stött på massiv kritik från både boende i området och lokalpolitiker.

Bland annat har planerna på att riva drygt 160 småhus på området där framförallt pensionärer idag bor, lett till protester.

I spetsen för motståndet finns 79-åriga Monica Cedlöf, som i 40 år bott i en av villorna i Skogsbyn.

Hon är rullstolsburen efter att ha drabbats av polio tidigare i livet och har anpassat sitt hus för att hon ska kunna ta sig fram där så smidigt som möjligt. Hon menar att stiftelsen omöjligt kommer att kunna erbjuda henne och de andra likvärdigt boende efter rivningen, som de lovat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu tar Monica Cedlöf till alla medel för att stoppa byggplanerna. Tidigare i höstas ordnade hon en demonstration – och nu har hon polisanmält stiftelsen för hets mot folkgrupp.

– Vi är en grupp på 200 äldre människor som är hotade genom att vi ska drivas från våra hem. Mitt barnbarn har sagt till mig att jag inte kan göra så här men det kan jag visst!

Monica Cedlöf säger att hon inte har några förhoppningar om att polisanmälan kommer att ge någonting men att hon tar till alla möjliga medel för att rikta uppmärksamhet på rivningen och sinka byggplanerna.

Och hon har tagit till ytterligare ett kreativt motståndsverktyg.

– Jag har en väldigt gammal tall på tomten. Nu har jag vänt mig till länsstyrelsen för att de ska registrera tallen i sin databank. De säger att de har inventerat alla gamla träd men de har inte inventerat den här tallen – så det så! Man får inte göra vad som helst med gamla träd så det kan bli dyrt och bra för dem.

När det gäller anmälan om hets mot folkgrupp säger Christer von Essen, vd på Stora Sköndal framtidsutveckling att de "har väldigt svårt att se kopplingen".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Men det får berörd instans utreda om det skulle bli aktuellt, skriver han i ett mejl till StockholmDirekt.

Han vidhåller också att de kommer att kunna erbjuda likvärdigt boende till de vars hus rivs.

– Vi har villor, radhus och lägenheter att erbjuda. Eventuell handikappanpassning görs i samarbete med kommunen efter behov och behöver inte bekostas av hyresgästen själv, skriver Christer von Essen.