PROTESTERAR. Ida Bobbo med mopsen Nelly, vill att hundrastgården blir kvar. Nu mobiliserar hon mopsar från hela landet. Foto: Privat/Mostphotos

Mopsar mobiliseras mot bygge på Söder

Bygget av 20 nya lägenheter i den nuvarande hundrastgården intill Nytorget har stött på patrull i grannskapet. Nu väntas hundra hundar sluta upp i en protestaktion.

  • Publicerad 13:05, 21 maj 2018

Det är i samband med att ett nytt bostadshus ska byggas i Malongenparken, intill Nytorget mellan Renstiernas gata och Malmgårdsvägen, som stadens enda hundrastgård avsedd enbart för småhundar kommer att försvinna.

Något som upprört flera av de hundägare som ofta besöker rastgården. Ida Bobbo, grundare av en Facebook-grupp enbart för mopsägare med över 2500 medlemmar, har nu tagit initiativet till en stor mopsprotest mot bygget – i samband med att hennes egen hund Nelly fyller 8 år.

Omtvistat bygge vid Nytorget rullar vidare

Den 3 juni klockan 12.00 startar aktionen, som väntas locka mopsar från hela landet.

– Jag trodde först att det kanske skulle anmäla sig 15 mopsar, men nu ser det snarare ut att bli över hundra, säger Ida Bobbo och fortsätter:

– Mops-ägare är väldigt speciella och tycker alltid deras hundar är bättre än alla andras. Så, jag tänkte varför inte dra på med ett stort födelsedagskalas, med sponsorer och doggiebags, för min Nelly – samtidigt som vi belyser hur viktig rastgården är för området?

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

Enligt Ida Bobbo används gården flitigt, och att traska till rastgården i Vitabergsparken med en liten hund är otänkbart då det ofta blir problem med de större hundarna, menar hon.

Vill stoppa bygget

Hundrastgården vid Malongenparken, som bara välkomnar hundar med en maximal mankhöjd på 35 centimeter, har blivit en social mötesplats i området, står det också att läsa i stadens planbeskrivning inför bostadsbygget. Men enligt Sophie Norrman Winter, stadsbyggnadskontoret, kommer staden att flytta rastgården för småhundar till en ny plats i närheten – var är dock ännu oklart.

– Vi tror ju inte att det kommer ske. Det är svårt att hitta en plats där grannar inte ska störas av skällande hundar. Så det här är ett sätt att få fler att engagera sig så att vi kan stoppa bygget och få behålla vår mopsgård. Eller ja, hundgård då, säger Ida Bobbo och skrattar.

Attackkråkan är tillbaka på Södermalm

20 nya lägenheter...

...i form av hyresrätter, planeras byggas i Malongenparken. Flerbostadshuset blir tre våningar högt på vissa ställen och sex våningar högt på andra, med publika lokaler i bottenvåningen.

Detaljplanen har varit ute på samråd. Staden beräknar att bygget kan påbörjas tidigast år 2019.