En person har gripits efter gårdagens skjutning i Mariehäll. Foto: Sacharias Källdén

Mord i Västerort kopplas till gängkonflikt i Söderort

Polisen har nu gripit en person misstänkt för inblandning i gårdagens dödsskjutning i Mariehäll. Enligt DN ska den skjutne mannen ha varit en av ledarna i den kriminella grupperingen Bredängsnätverket.

  • Publicerad 11:51, 21 nov 2017

Det var strax innan lunchtid på måndagen som det utbröt skottlossning på Bällstavägen i Mariehäll.

– Det verkar som att man har skjutit från en bil mot en annan, sa Lars Byström, på polisens mediacenter direkt efter händelsen.

En person skadad efter skottlossning i Bromma

När polisen kom till platsen hittades en skadad man i en bil. Han avled på platsen. Kort efteråt hittades en brinnande bil vid Ängbybadet som stämde överens med beskrivningen på en av de bilar som använts vid skjutningen.

Var en del av Bredängsnätverket

Enligt Dagens Nyheter ska den skjutna mannen vara en 28-åring som tillhörde det så kallade Bredängsnätverket – ett grupp som i flera år haft en blodig konflikt med det så kallade Östberganätverket.

Våldsam konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng

28-åringen satt i augusti i år häktad, misstänkt för grovt vapenbrott, skriver DN. Han har också varit misstänkt för mordet på en medlem i Östberganätverket 2013, men åtalades aldrig. Han har även dömts till 4,5 års fängelse för grov misshandel efter att ha skjutit och skottskadat en person i södra Stockholm.

Våldsam konflikt

Konflikten mellan Bredäng och Östberga beskrivs som en av de mest våldsamma i Stockholm, med flera hämndaktioner. Totalt kopplas sju skjutningar med konflikten sedan 2013. Ledande personer i nätverken har både dömts och dödats (se faktarutan).

Många av skjutningarna har skett liksom gårdagens mitt på dagen, på öppen gata.

Polisen: Här är gängkrigen bakom morden i Söderort

En gripen

Igår kväll kunde polisen gripa en person. Enligt Aftonbladet skedde gripandet på Arlanda flygplats. För StockholmDirekt bekräftar polisen att det skedde i Sigtuna kommun.

– Personen är anhållen endera för gärningsmannaskap eller delaktighet, det få väl utredningen visa. Men personen är anhållen likt förbaskat, säger Lars Byström.

Polisen är förtegen om omständigheterna men säger att man inte utesluter att det rör sig om gängkopplingar.

– Det är något vi håller på och tittar på – vad det finns för olika kopplingar hit eller dit och vi försöker få tag på motiv till det hela, säger Lars Byström.

Skottskadad man i Bromma avliden

Enligt Aftonbladet ska ytterligare fyra män ha gripits misstänkta för inblandning i mordet. Men det dementerar Lars Byström. Fyra personer har gripits, men i dagsläget ser man inte någon koppling mellan gripandet av de fyra personerna och skjutningen i Mariehäll.

Enskede, 2016. Efter en vild biljakt genom Enskede krockar den jagade bilen med ett träd. Den svårt skottskadade mannen med kopplingar till Östberganätverket överlever tack vare privatpersoner som stoppar blödningen. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket åtalas. En frias, en fälls. Foto: Polisen

Konflikten mellan Bredäng och Östberga

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem mitt på dagen i ett radhusområde. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En man med en ledande roll i Östberganätverket skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips.