Mordbrännarens psyke ska undersökas

Tingsrätten anser att mannen som åtalades för mordbranden i Tumba förra året är skyldig till både mord och mordbrand. Men innan man dömer ut straffet ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

  • Publicerad 10:14, 27 maj 2020

I december förra året fördes två personer till sjukhus efter en mordbrand i Tumba. En man i 60-årsåldern åtalades för mordbrand.

Enligt åklagaren hade mannen hällt bensin i sovrummet, och också direkt på sin fru, som dog av brännskadorna. Parets son dog också, medan mannen själv tog sig ut tillsammans med deras tre döttrar.

Motivet är enligt åklagaren att frun hade begärt skilsmässa. Mannen själv hävdade att han inte hade tänt på med flit.

Rättspsykiatrisk undersökning

När huvudförhandlingarna avslutades i veckan beslutade Södertörns tingsrätt att mannan var skyldig till två fall av mord och ett fall av mordbrand. Men innan man man döma ut straffet så vill tingsrätten att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Resultatet av den undersökningen ska in till tingsrätten senast 23 juni, och huvudförhandlingarna fortsätter dagen efter, den 24. Fram till dess kommer mannen att fortsatt sitta häktad.

Hade mannen en allvarlig psykisk störning under tiden som brottet begicks kan det ha stora konsekvenser för påföljden.

Enligt Rättsmedicinalverkets hemsida genomgår ca 500 personer en rättspsykiatrisk undersökning varje år. Av dessa döms strax under hälften till rättspsykiatrisk vård.

Två dog och fyra skadades i villabranden i Storvreten. Foto: Claudio Britos