HÖGSTA PRIO. Att få tag på gärningsmännen har högsta prioritet inom polisen i region Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Mordet på 12-åriga flickan – en av Sveriges mest prioriterade mordutredningar

Dödsskjutningen av den 12-åriga flickan Adriana i Botkyrka är ännu inte löst. Men ärendet har absolut högsta prioritet inom polismyndigheten. Det kan vara den mest prioriterade mordutredningen i hela Sverige just nu.

  • Publicerad 15:40, 9 sep 2020

Siffror från Stockholmspolisen visar att det hittills i år har skett närmare 90 bekräftade skjutningar som resulterat i 13 dödsoffer. En av dessa sticker ut extra mycket, mordet på Adriana i Hallunda i början av augusti.

Händelsen anses ha passerat en ny, hemsk, gräns. Flickans ålder samt det kyliga tillvägagångssättet, att bara skjuta rakt in mot en hamburgerrestaurang, har berört folk i hela Sverige.

Vissa inom polisen i Stockholm anser att detta just nu är Stockholms mest prioriterade mordutredning. Bland annat har det hittills hållits uppemot 200 förhör.

Högsta prioritet

Enligt polisens pressavdelning finns det dock inte någon lista över vilka mordärenden som är mer eller mindre prioriterade.

– Men det jag kan säga är att den här utredningen är oerhört prioriterad. Utredningen av mordet på den 12-åriga flickan har högsta prioritet och en stor resurs hos polisen i region Stockholm jobbar i ärendet, säger Carina Skagerlind, presskontakt på polisen i region Stockholm.

Advokaten Thomas Bodström företräder flickans familj. I förra veckan deklarerade han att mordet ”är årets mest angelägna att klara upp för svensk polis” i TV3:s Efterlyst.

– Det här mordet går ut över allting annat. Det sticker ut, säger han till Aftonbladet.

Trots den höga prioriteringen kan det dock ta tid innan de skyldiga ställs inför rätta.

– Det kan ta dagar, veckor eller år och det här brottet kommer aldrig att preskriberas, säger Thomas Bodström.

Lex Adriana

I veckan begravdes Adriana. Familj, släkt, vänner och klasskamrater stod med vita ballonger och bildade en flera hundra meter lång kortege från kapellet till gravplatsen, samtidigt som det spelades säckpipemusik.

I samband med begravningen pratade Aftonbladet med flickans mamma Susanne, som efterlyste en lex Adriana.

– Jag skulle vilja att Adrianalagarna införs. Om vi hade anonyma vittnen hade vi varit mycket längre fram än vad vi är idag, då skulle fler vittnen skulle våga träda fram. Nu vågar inte personer som var på platsen när det hände prata med polisen, säger hon till Aftonbladet.

Mordutredningen

Söndag 2 augusti: En drive by- skjutning utanför en snabbmatsrestaurang slutar med att den 12-åriga flickan träffas av en förlupenkula och dör.

Tisdag 4 augusti: Polisen efterlyser en bil som tros kan ha använts vid skjutningen.
Bilen hittas senare utbränd i Sollentuna.

18 augusti: Advokat Thomas Bodström biträder flickans föräldrar.

September: Det finns ännu ingen gripen för mordet.

Visa merVisa mindre