Rättegången har inletts och kommer fortsätta under måndagen. På onsdag väntas förhandlingarna vara klara. Till höger syns platsen dit pojkarna cyklade under kvällen den 2 augusti. Foto: Mostphotos/Anton Kyhlbäck

Mordmisstänkt 16-åring inför rätta idag

Nu inleds rättegången i Attunda tingsrätt mot den 16-åriga pojke från Danderyd som misstänks för mord på sin jämnårige kamrat.

  • Publicerad 09:44, 1 nov 2019

Nu inleds rättegången i fallet där en tonårig pojke från Danderyd misstänks ha mördat sin vän med en yxa, även han från Danderyd, i Sollentuna.

Det var den 2 augusti, klockan 22.01, som den tilltalade pojken själv larmade SOS Alarm om händelsen.

"Jag har mördat en person", berättade han för larmoperatören, enligt ett protokoll från larmsamtalet.

"Vad har du gjort?" frågar operatören och får svaret:

"Jag har huggit honom med en yxa".

Ungefär 18 minuter senare greps den 16-åriga pojken av polisen vid en höjd i Bergendal, i närheten av Rösjön. En annan pojke hittades allvarligt skadad på platsen. Han avled av sina skador.

Åtalas för två brott

Samma natt erkände den misstänkta 16-åringen brott för polisen, liksom vid följande förhör, men motivet har förblivit oklart under de kommande förhören.

"[Den misstänkte] uppger att han inte riktigt vet varför, det finns ingen bra förklaring", står det i ett av förhörsprotokollen.

Förundersökningen är omfattande och utredningen har pågått under två och en halv månad. Pojken häktades den 2 augusti, men sedan ett senare tillfälle under samma månad har han suttit frihetsberövad på annat vis – med anledning av hans ringa ålder.

På fredagsmorgonen inleddes rättegången mot honom.

Under tre dagar ska åtta vittnen höras, förundersökningen presenteras av åklagare och en rekonstruktion av händelseförloppet att visas.

I början av oktober blev en rättspsykiatrisk undersökning av pojken klar, och han bedömdes vara allvarligt psykiskt störd.

Åklagaren menar att pojken har begått två brott.

Mord under natten den 2 augusti, och förberedelse till mord på en annan jämnårig från Danderyd.

Oklart motiv

Enligt åklagaren kan 16-åringen först ha planerat att mörda en 18-årig kompis, genom att be honom följa med till platsen i Sollentuna. 18-åringen följde dock inte med. Det gjorde istället det 16-åriga mordoffret.

Motivet bakom handlingen har varit oklar under utredningen, men 16-åringen har kommit med ett erkännande.

– Indirekt har han erkänt gärningen. Min klient har vitsordat vad som har hänt, men sedan är det en fråga om vad för uppsåt han har haft med sina handlingar. Den frågan har inte kunnat besvaras ännu, säger Rickard Appelberg, 16-åringens försvarsadvokat.

Kommer det att klargöras under rättegången, tror du?

– Eventuellt. Det vore önskvärt om det kan besvaras under rättegången. Naturligtvis är det många i det här som vill veta vad som har hänt, och varför. Jag tror att det kan bli mer klarhet i det, men jag är inte helt säker på det, säger Rickard Appelberg.

18-åringen, som den åtalade misstänks ha planerat att mörda, och den avlidne pojkens föräldrar är målsägande i fallet.

– Idag kommer bli en jobbig dag för alla inblandade. Naturligtvis för den avlidnes föräldrar, och den andra pojken som är målsägande. Men även för min klients föräldrar, och min klient, som också går igenom det här, säger advokat Rickard Appelberg.

Hur mår din klient?

– Det är känt att han inte mår bra psykiskt, efter den undersökningen som man har gjort. Sedan har han många tankar och känslor inför rättegången. Men vilka känslor eller tankar han har eller känner, det kan jag inte svara på.

Senast på onsdag nästa vecka väntas huvudförhandlingarna bli klara.

Åtal väckt mot mordmisstänkt 16-åring

Mordmisstänkt pojke är allvarligt psykiskt störd

Krisstöd till unga i Danderyd efter yxmordet i Sollentuna

Tonårspojke häktad för mord

Detta har hänt:

2 – 4 augusti

SOS Alarm får ett samtal från en person som uppger att han mördat sin vän. En pojke hittas allvarligt skadad av polisen, på en höjd i närheten av Rösjön i Sollentuna, och inringaren grips på plats. Den skadade pojken förklarades avliden samma natt.

Båda pojkarna visar sig vara vänner från Danderyd och 16 år gamla.

Den gripne pojken erkänner brott under förhör med polisen samma natt.

5 augusti

På måndagen öppnar fritidsgården Fribergagården, och håller öppet flera dagar för att ta stödja berörda. Det är gården i anslutning till skolan, Fribergaskolan i Danderyd, där de båda pojkarna gick. Redan under helgen aktiverades en krisgrupp på skolan.

14 – 19 augusti

Den mindre sinnesundersökningen av pojken blir klar. En psykisk störning vid händelsen misstänks, meddelar överläkaren, och en mer omfattande undersökning rekommenderas. Samtidigt fattas nya misstankar mot pojken om förberedelse till mord.

Åtalstiden flyttas fram, till den 11 september.

– Det är ett allvarligt brott, sa då Rickard Wahlqvist, åklagare i fallet, och tillade:

– Det finns inte heller någon tydlig motivbild, och det är lite förbryllande.

28 augusti – 3 oktober

En rekonstruktion av händelseförloppet genomförs och det sista förhöret hålls med den misstänkte pojken, angående de två olika brottsmisstankarna.

Den större rättspsykiatriska undersökningen blir klar. Pojken bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och det finns risk för återfall i brott, enligt läkaren. Åtal väntas skjutas fram till den 8 oktober, men dröjer ännu lite till.

22 oktober

Pojken åtalas på två åtalspunkter. Han misstänks ha planerat mord på en annan vän, en 18-åring. 16-åringen ska, enligt förundersökningen, ha haft ett intresse av skildringar av våld, som på filmer på internet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skott avlossade i Sollentuna i natt

Nyheter En utredning om grovt vapenbrott har inletts Natten mot fredagen avlossades skott i närheten av Sollentuna centrum. Ingen ska ha skadats vid händelsen och polisen har inlett en utredning om grovt vapenbrott.fredag 7/8 9:17

Stjärnorna jagar rekord på Vallen

Nyheter Eliten möts i årets Sollentuna GP Snart möts eliten inom friidrotten på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.torsdag 6/8 14:12

SM-guld till tvillingar från Sollentuna

Nyheter "Stort! Det känns så himla roligt!" Sanna och Tina Thurin från Sollentuna Volleybollklubb tog hem SM-guldet på Tylösand under den gångna helgen.måndag 3/8 17:27
Stockholm Direkt