Minnesplats. Vid basketmålet på Fribergaskolan fanns bland annat marschaller, blommor och ljus. Foto: Hege Hellström

Mordmisstänkt pojke är allvarligt psykiskt störd

Tonårspojken från Danderyd som misstänks för yxmordet på sin 16-åriga kompis, även han från Danderyd, lider av en allvarlig psykisk störning, enligt den undersökning som gjorts. Vid en rättegång innebär det att han kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

  • Publicerad 14:43, 3 okt 2019

Nu har den rättspsykiatriska undersökningen av den tonåring som misstänks ha mördat sin 16-åriga vän med yxa kommit. Undersökningen visar att den misstänkta tonåringen är allvarligt psykiskt störd. Enligt undersökningen finns det risk för återfall i brott på grund av den psykiska störningen.

Det var den 2 augusti som 16-åringen från Danderyd hittades död på en avskild plats i Sollentuna.

Vid 22-tiden hade den mordmisstänkte tonårspojken larmat polisen och uppgett att han skadat sin vän. När polisen kom till platsen påträffades pojkarna.

En av dem fick snabbt fick föras till sjukhus på grund av skador och den andra greps av polisen. Den skadade pojken avled av sina skador, och hans jämnårige vän anhölls.

Åtal dröjer efter mord på tonåring

Har erkänt under förhör

Vi ringde upp pojkens advokat för att ställa frågor

Har din klient erkänt?

– Den frågan är inte så enkel att svara på. Det förekom under förhören men när det gäller huruvida han erkänner eller inte beror lite på vad som hänt under tiden. Huruvida min klient kommer att stå fast vid sitt erkännande under huvudförhandlingen är inte helt klart. Det beror naturligtvid på många olika orsaker eller anledningar, säger advokat Rickard Appelberg.

Stämmer det att han inte förstått vad han anklagas för?

– Det skulle kunna vara så, men jag måste tala mer med min klient om undersökningen och min klients inställning, säger Rickard Appelberg.

Hur mår han?

– När det gäller ungdomar generellt är det så att de naturligtvis inte mår bra av att vara häktade. Sedan är det ett dilemma att det inte finns så många möjligheter att kunna förvara unga personer med betryggande övervakning så ofta blir det häkte, det vet jag av erfarenhet. Just nu är han inte i häkte utan har varit på undersökning. Huruvida han överförs till häkte eller inte är inte riktigt klart ännu.

Tingsrätten har beslutat att åtal ska vara väckt senast den 8 oktober 2019 klockan 11.

DanderydDirekt har sökt åklagare Rickard Wahlqvist.

Krisstöd till unga i Danderyd efter yxmordet i Sollentuna

Stockholm Direkt