Melani Guzman har kommit till Studio Skärholmen för att spela in sin egen musik. "Jag började spela på pianot hemma och insåg att det här är ju bra”, säger hon. Foto: Claudio Britos

Morgondagens multitalanger fostras i Skärholmen

Vill du testa ett beat, spela in en sång eller vlogga till din youtubekanal? Studio Skärholmen är ungdomarnas kreativa verkstad där dörren står öppen för alla som vill få nya skills eller bara träffa nya kompisar.

  • Publicerad 13:47, 8 nov 2019

Klockan är fyra på eftermiddagen och genom den gula bakdörren till Kulturhuset Skärholmen har ungdomarna börjat trilla in efter skoldagens slut. Det är tisdag och multimedialabbet Studio Skärholmen har just öppnat.

Här sjuder det av kreativitet. Mitt i rummet står selfie-ringlampan uppställd för den som vill vlogga med schysst ljus. Dörren är stängd in till studion där två killar testar ett beat.

Ett par tjejer sitter vid långbordet som kryllar av akvarellfärger, pennor och pappersark. 15-åriga Melani Guzman roar sig med att måla medan hon väntar på att studion ska bli ledig.

– Jag spelar in min egen musik. Jag gillar att skriva lugn pop med mycket sanning i texterna. Mina vänner säger att jag låter lite som Billie Eilish, säger hon.

”Området ligger väldigt nära mitt hjärta och det här känns som ett jättefint sätt att ge tillbaka”, säger projektledaren Gonzalo Vargas. Foto: Claudio Britos

Studion är ett akustikbehandlat rum utrustat med två proffsiga röstmikrofoner, dator och ljudkort. Projektledaren och pedagogen Gonzalo Vargas hjälper ungdomarna att komma igång.

– Det kommer många som bara vill testa att sjunga med mikrofonen. Sen finns det några personer som är riktigt ambitiösa och har planer på att bli artister eller musikproducenter. De kan behöva att man vägleder dem, säger Gonzalo Vargas, som själv sysslar med musikproduktion på fritiden.

En värdefull mötesplats

Studio Skärholmen är öppet varje tisdag klockan 15-20 för ungdomar mellan 13-19 år. Verksamheten startade i september och fick snabbt stort gensvar.

– Det har blivit en mötesplats för dem som går i olika skolor i området. Det kanske inte är alla som har något specifikt projekt som de vill utveckla, men de kommer hit för att lära känna andra i samma ålder med samma intressen, säger Gonzalo Vargas.

Gonzalo Vargas jobbar till vardags med det kreativa biblioteket Lava inne på Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg, men har ett stort engagemang för ungdomarna i Skärholmen.

– Jag tror att det här hjälper bygga deras självförtroende. Det finns de som har det svårt hemma, då blir det här en plats där de kan snacka av sig, antingen med oss eller med varandra. Det här är ett sätt att tänka stort, drömma om ett större liv. Det är jättefint att kunna erbjuda den möjligheten. 

Soft bakgrundsmusik och fika skapar stämning på Studio Skärholmen. Foto: Claudio Britos

De fick mig till och med att sjunga karaoke, även om jag inte är så bra på att sjunga.

Bredvid en av soffgrupperna står redigeringsdatorn kopplad till en midisynt. Här sitter 13-åriga Hassan från Vårby gård, som just varit inne i studion. Han är här för första gången idag och lägger märke till den goda stämningen.

– Det är så mycket ljud i skolan, det kan vara svårt med koncentrationen. Men det är skönt att komma hit där det är lugn stämning, säger Hassan.

Melani Guzman instämmer.

– Jag är egentligen blyg, men här är det väldigt öppet och alla är välkomnande. De fick mig till och med att sjunga karaoke, även om jag inte är så bra på att sjunga, säger hon.

Projektledaren Gonzalo Vargas ser också hur ungdomarna verkar trivas ihop.

– Det är en nyckelgrej för oss att var och en som kommer hit ska känna sig sedd och välkommen. Även om inte alla känner varandra blir musiken ett sätt att förenas med varandra.

”Min dröm är att bli skådespelare och sångare. Kanske musikal, jag dansar lite också. Jag är en väldigt uttrycksfull person”, säger 14-åriga Reuben Aloize. Foto: Claudio Britos

Foto- och videostudion är utrustad med en LED-fotolampa, en selfie-ringlampa och vid behov finns en systemkamera till låns. Här finns också tre fotobakgrunder i färg att experimentera med samt en greenscreen för mer avancerad animation.

– Utifrån pedagogiken vi använder är ungdomarna inte bara konsumenter, de är producenter. De skapar innehåll på sina telefoner. För mig är mobilen ett demokrativerktyg, säger Gonzalo Vargas.

Låg tröskel

På Studio Skärholmen finns inga krav på förkunskaper eller att man ska ha en färdig idé.

– Vi vill uppmuntra dem att tänka stort, men det är också processen som räknas mest. Vi vill att de ska ha det bra här, att de ska respektera varandra, att de ska kunna lära sig något. Men vi vill inte att de ska känna sig tvungna att leverera en färdig produkt, säger Gonzalo Vargas.

Vissa tisdagar är det uppåt 25 ungdomar som kommer och går under kvällen. Kulturhuset Stadsteatern har mött ett tydligt behov av en kreativ mötesplats för unga.

– De uppskattar när man tar dem på allvar. Och det finaste är att de kommer tillbaka, det är blir ett kvitto på att det verkligen uppskattas, säger Gonzalo Vargas.

Här finns gott om material för den som vill ägna sig åt målning. Foto: Claudio Britos