Mörklagt. Över 30 lampor är trasiga på Tumba busstorg. Det råder olika uppfattningar mellan kommunen, Keolis och SL om vem som är ansvarig för att laga dem. Foto: Anna Sjögren

Mörkt på Tumba busstorg – bråk om vem som ska byta lampor

Över 30 trasiga lampor har gjort Tumbas busstorg mörkt och otryggt. Vem har ansvar för att fixa dem? Oklart. SL och kommunen skyller på varandra. – Det känns som alla lämnat det åt sitt öde, säger Tumbabon Inga-Lill Larsson.

  • Publicerad 12:06, 8 dec 2017

– Jag gick och räknade de trasiga lamporna här men slutade räkna när jag kom upp till 30.

Tumbabon Inga-Lill Larsson står nere på busstorget. Klockan är tre och det börjar skymma. Men på stora delar av torget lyser takbelysningen med sin frånvaro. Någon lampa blinkar, många är helt släckta. På en busskur och ett dörrpar är glaset spräckt.

– Det har varit så här länge, saker lagas inte här. En gång var det här ett fint busscentrum men nu gör ingen någonting. Det ser för jävligt ut och känns otryggt, säger Inga-Lill Larsson, som berättar att många står och väntar uppe vid Pressbyrån på kvällarna för att det känns otryggt på torget.

Skyller på varandra

Hon har mailat SL, som äger stationen, flera gånger utan svar. Hon undrar också varför kommunen inte reagerat på hur det ser ut. På SL:s presstjänst säger man att det är kommunen som ansvarar för det mesta av underhållet, inklusive belysningen.

Men enligt Anders Öttenius, chef på gata-park-enheten på Botkyrka kommun är det SL:s entreprenör Keolis som har ansvaret för underhållet.

För en månad sedan gjorde kommunen en trygghetsvandring tillsammans med nattvandrarna, där det eftersatta underhållet och otryggheten på busstorget togs upp. Efter det skickade man ett mail till Keolis om de 30-talet trasiga lampor.

– Det låter inte bra, jag blir förvånad över att höra att inget har hänt sen dess. Då får vi ta kontakt med dem igen, säger Anders Öttenius.

"Vi får låta jurister titta på det här"

Men när BotkyrkaDirekt kontaktar Keolis menar företaget att det inte ens var dem som skulle ha mailet. På företagets avdelning för hållplatsservice hänvisar man tillbaka till SL igen. Vi ringer SL:s presstjänst igen.

– Det är tydligen oklart kring ansvaret. Men vi tycker att det är solklart. Vi har ansvar för bänkar klockor och fasta installationer – utom belysning. Kommunen ansvarar för renhållning och byte av lampor, säger Jesper Pettersson på presstjänsten.

Nu lovar SL att fixa de trasiga lamporna.

– Vi ska se till att det blir åtgärdat nu, så fort som möjligt. Sen får vi låta jurister titta på det här, säger Jesper Pettersson, som tillägger att stationen är eftersatt överlag.

Lämnat åt sitt öde?

I Citycons planer på att bygga ut Tumba centrum ingår en stor ombyggnad och förnyelse av busstorget. Planerna presenterades 2013 men har fortfarande inte lossnat. Inga-Lill Larsson tycker att det känns som att alla aktörer lämnat det åt sitt öde.

Anders Öttenius håller delvis med.

– Det har varit ett avvaktande läge eftersom alla inväntar att centrumägarens planer ska komma igång. Vi investerar inte i något nytt på stationen innan dess. Men de befintliga funktionerna som belysning och bänkar ska ju fungera, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.