VOLONTÄR. Karin Lindh, Hammarby församling i Upplands Väsby, är en av tio finalister till Årets volontär, som utses på torsdag. Foto: Mostphotos/Mia Lindh

"Mormor" Karin från Väsby kan bli Årets volontär

Hallå där... Karin Lindh, 72, volontär i Hammarby församling i Upplands Väsby, en av tio finalister till utmärkelsen Årets volontär - av över hundra nominerade.

  • Publicerad 16:00, 3 dec 2019

De tycker väl att jag är som en mormor!

Hur känns det?

– Lite förvånande faktiskt. Först fick jag sms om att "någon tycker att du ska bli årets volontär". När det sedan kom upp att jag var en av tio finalister blev jag ännu mer förvånad. Och när jag läste nomineringen tänkte jag: "Kan det här verkligen vara jag?"

Vad gör du som volontär?

– Det började för 5-6 år sedan med att jag var med och hjälpte tiggarna. De fick komma in i värmen i kyrkan och sova. Sedan startades språkkafét i Smedby och jag hängde på. Det var det bästa jag någonsin gjort. Så många trauman som flyktingarna från Syrien och de ensamkommande från Afghanistan hade upplevt... Här kände jag att jag kunde göra en insats. Jag kunde inte lösa deras problem, men lyssna och trösta. Jag är även engagerad i Integrationskören med ett 30-tal ensamkommande pojkar, svenska ungdomar och pensionärer som sjunger ihop.

Varför kallas du "mormor"?
– De tycker väl att jag är som en mormor! Det är trevligt när de nyanlända ropar "hej, mormor!" på stan. De vill alltid ha kramar från mormor, det behöver de när de inte har anhöriga här.

Vad jobbade du med innan du blev pensionär?

– Jag var speciallärare för elever med funktionsnedsättningar. När jag kom till Väsby började jag på Carlslunds vårdhem och jobbade med gravt utvecklingsstörda, som det hette då.

Tror du att du vinner?

– Nej, och jag tycker det känns lite jobbigt att stå i centrum. Det kan räcka med att vara finalist.

Årets volontär

"Årets volontär" delas för tredje året i rad ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Priset delas ut på Frivilligdagen den 5 december i Stockholm.

Motiveringen till nomineringen av Karin:
"Karin är volontär i Hammarby församling. Hon engagerar sig både i integrationsarbetet, och i barn- och ungdomsverksamheten. Hon deltar i språkkafé för nyanlända och hon åker med på familjeläger där hon är en trygghet för barn, ungdomar och vuxna. Karin är lättsam och sprider alltid glädje omkring sig. Det viktigaste hon gör är att hon lyssnar. Hon vill att de svaga ska stärkas, hon vill se rättvisa och hon vill ingjuta hopp i människors liv. Karin är en förebild för många och när hon rör sig runt i Upplands Väsby ropar de nyanlända ungdomarna ”mormor” efter henne och springer fram och får ta emot hennes kramar och uppmuntrande ord. Karin har alltid tid för den som vill henne något, hon har alltid uppmuntrande ord att ge och hon får människor att växa och att finna hopp i situationen."

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt