Mahmoud Khalfi, Moskédirektör och Imam. Foto: Jonatan Bylars

Moskén på Södermalm om hatbreven, flyktingarna och terrorn

Mitt på Söder står moskén som få Söderbor besökt. Ett centrum för solidaritet men också utsatt för ständiga hot. Nu bjuder imamen Mahmoud Khalfi in sina grannar.

  • Publicerad 06:00, 21 apr 2016

I september öppnade Stockholms moské sina dörrar för de flyktingar som då strömmade till Stockholm. Under veckor sov hundratals människor i bönesalen och i moskén arbetade frivilliga dygnet runt för att hjälpa till med mat, kläder, mediciner och rådgivning.

Läkare, jurister, sjuksköterskor, familjer, andra församlingar och frivilligorganisationer, alla slöt upp.

I dag är situationen under kontroll men det kommer fortfarande flyktingar till moskén då och då, konstaterar moskédirektören och imamen Mahmoud Khalfi.

– Det var en svår situation att ta emot så många samtidigt men det var också fantastiskt med solidariteten. Att se så många människor som engagerade sig och hjälpte till, säger han.

I skarp kontrast till den medmänsklighet han beskriver står den terror som drabbade Paris och Belgien under vintern. Händelser som också präglar arbetet i moskén.

Frågorna till moskédirektören efter attackerna är många. ”Hur jobbar ni muslimer mot detta? Varför tar ni inte avstånd?”.

– Det är extremister som gör detta i islams namn. Trots att terrorismen är blind och skadar oss också är det många som gör oss medskyldiga. Men vi arbetar på olika nivåer för att förebygga och förhindra extremism. Tyvärr syns inte det vi gör i media, säger Mahmoud Khalfi.

Svårt att nå unga extrema

Både i predikan och i uttalanden klargör moskén sin syn på terrorn och tillsammans med myndigheter och civila organisationer försöker man nå de ungdomar som riskerar att rekryteras till extrema grupper.

– Frågan är hur vi för en dialog med dem? Vi diskuterar just nu med Botkyrka att utbilda andra unga som kan göra fältarbete ute på fotbollsplaner, på fritidsgårdar och i samhället. För de som åker med IS eller andra grupper kanske inte ens besöker moskén, säger Mahmoud Khalfi.

Öppen för alla att besöka

Samtidigt är moskén öppen för alla. Och även om det, enligt moskédirektören, är omöjligt att öppet försöka rekrytera någon här så kan vem som helst besöka byggnaden.

Moskén agerar om de ser något misstänkt men det kan inte uteslutas att en terrorist någon gång varit i moskén, enligt Mahmoud Khalfi.

– Vi kan inte ta ansvar för alla som besökt oss. Men att associeras med terrorister är mycket allvarligt för oss, säger han.

Kopplingen mellan muslimer och våldshandlingar får direkta konsekvenser. Efter varje terrorattentat kommer en ny våg av brev med hat och hot. De allvarligaste polisanmäls.

– Det är många brev med rasistiska inslag. Det är en begränsad grupp men de är aktiva. Det ger självklart en obehaglig känsla. Men som religiös måste jag vara positiv. Majoriteten är trevliga människor. De måste vi jobba med för att bygga broar, säger Mahmoud Khalfi.

Få grannar har varit på besök

Han tror starkt på att ha direkt kontakt med människor men trots att moskén nu har funnits på Södermalm i 16 år har många av dess grannar aldrig satt sin fot här.

Det hoppas Mahmoud Khalfi ändras när församlingen bjuder in till öppet hus.

– Vi vill särskilt att våra grannar kommer hit. Vi vill att de ska känna att det här är kvarterets, ”vår” moské, säger han.

Foto: Jonatan Bylars

Fylls till bredden. På fredagar samlas runt 1 500 muslimer för att be i Stockholms moské. Då är bönesalen fylld till bredden. ”De som inte får plats ber ute i korridorerna” säger Mahmoud Khalfi, Moskédirektör och imam.

Foto: Jonatan Bylars

Hatbrev. Moskédirektör Mahmoud Khalfi har pärmar fulla med hatiska brev riktade mot moskén och muslimer. 

Foto: Jonatan Bylars

Skohylla. I moskéns reception finns en liten bokhandel och plats för moskéns besökare att lämna sina skor innan de går in i bönesalen. 

Foto: Jonatan Bylars

Stockholms moské invigdes år 2000 och är en av landets äldsta muslimska församlingar. 

Mahmoud Khalfi om…

Höstens hjälparbete för flyktingar
”Vi har fått hjälp från så många håll. Det var en fantastisk upplevelse. Det var läkare, jurister, sjuksköterskor och familjer som kom med korgar med mackor. I september arbetade vi dygnet runt och koncentrerade oss bara på flyktinghjälpen. Folk kom med kläder, hygieniska produkter, mat och mediciner. Nu är det under kontroll men det kommer flyktingar hela tiden. De saknar pengar och resurser. Vi samarbetar med Islamic Relief för att hjälpa dem”.
 
Terrorn i Paris och Bryssel
”De extrema grupperna, som Islamska staten, gör detta i islams namn och allmänheten kopplar direkt ihop islam och terrorism. De gör oss medskyldiga men islam och muslimer skadas också av terrorn. Terrorismen är blind. Det de gör strider mot islams budskap. Vi tar avstånd från dåden och fördömer handlingarna. Vi kämpar för ett bättre samhälle och vill sprida en fredskultur genom att utbilda unga. Vi arbetar på en religiös nivå genom predikan och på en politisk nivå med myndigheter och civila organisationer för att nå de ungdomar som kan rekryteras till extrema grupper”.

Hatet mot moskén
”Det kommer hatbrev hela tiden. Det ökar efter varje terrordåd. Vi polisanmäler när det är allvarliga hot och när det skickats pulver till oss. Det är ett problem att det sprider otrygghet och oro. Ofta är det rasistiska inslag. Men jag ska inte vara negativ och pessimistisk. Som religiös måste jag vara optimistisk men folk har en falsk bild av vilka vi är och vad vi gör. Det måste vi ändra på, framför allt genom direkt kontakt. Jag hoppas vinna våra grannars förtroende. Jag minns när moskén skulle byggas, då fanns ett stort motstånd. Men kyrkor och föreningar på Södermalm hjälpte oss och stöttade oss. I dag är vi en självklar del av Södermalm.

Öppet hus i moskén

Vad? Alla som vill är välkomna att besöka moskén som har öppet hus.

När? Söndagen den 1 maj mellan klockan 13-19.

Var? Stockholms Moské ligger på Kapellgränd 10.

Mer information finns på www.stockholmsmoske.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.