Moskén på Södermalm ger hundratals flyktingar tak över huvudet

De senaste fyra dygnen har Stockholms moské på Södermalm fullständigt svämmats över av gåvor till de flyktingar som når Sverige. Varje natt tar de emot hundratals flyktingar men behovet ökar hela tiden och personalen börjar bli utarbetad.

  • Publicerad 14:28, 11 sep 2015

Det är verkligen överväldigande att se allt detta.

Det är fredag i Stockholms moské på Södermalm. Om några timmar kommer tusentals muslimer att samlas för fredagsbön men redan på förmiddagen är entrén full av folk. Det är flyktingar som sovit sin första natt i Sverige i moskén, fått mat och nu väntar på sin tur att få duscha och hämta kläder innan det är dags att bege sig vidare.

"Ger hopp om mänskligheten"

– Ni får ursäkta jag är lite trött, säger Ali Khalil när han följer med oss en trappa ned.

De senaste dygnen har han arbetat 18-timmarspass för att hjälpa till med att ta emot alla de flyktingar som kommer till moskén och allt det som folk skänker.

– Vi skrev en status på facebook och efter några timmar välde människor in för att skänka saker. Det ger verkligen hopp om mänskligheten, säger Ali Khalil.

På nedervåningen syns i dag inga spår av det som vanligtvis är moskéns idrottssal. I lokalen ligger berg av kläder, lådor fulla av hygienartiklar, skor står i travar och längs alla väggar hänger jackor och barnoveraller. Under de senaste fyra dygnen har människor skänkt så mycket saker till moskén att de inte har plats för mer.

Högt tryck på platserna

I dagsläget kan moskén bara ta emot de flyktingar som spenderar sin första natt i Sverige. På moskén får de äta middag och frukost, sova över och på plats finns emellanåt även läkare och sjuksköterskor.

Under gårdagsnatten sov 120 personer hos dem, däribland ett handfull barnfamiljer. På morgonen får de sedan möjlighet att ta en snabb dusch och därefter chans att gå igenom klädberget för att ta med sig det de behöver på resan vidare.

– Vissa åker till migrationsverket för att söka asyl medan andra ska vidare till Norge eller Finland. Det här är en ovanlig situation för Sverige. Det är sällan vi har möjlighet att hjälpa människor så här konkret, säger Ali Khalil.

"Polisen i Danmark var fruktansvärd"

Det är så högt tryck på moskén att flyktingarna bara får en kvart på sig att duscha och leta kläder innan nästa grupp måste få möjlighet att titta.

En av dem som kommit till moskén är Aoniy Ahmed. Han har tagit sig till Europa från Irak och anlände under gårdagskvällen till Sverige med ett tåg från Danmark.

– Polisen i Danmark var fruktansvärd. Vi tvingades av tåget och fick sitta i timmar i nattkylan på en trottoar. Inte förrän media dök upp fick vi åka vidare. Samma sak var det i Ungern. Vi försökte fotografera det som hände men polisen raderade alla våra bilder, berättar han.

Aoniy Ahmed hoppas på att få stanna kvar i Sverige men om det inte går kommer han att skickas tillbaka till Irak. Hans tid på moskén är nu snart ute och han får hjälp att hitta rätt kläder av volontären Tarik Benfquih.

– Det är min första dag här. Det är verkligen överväldigande att se allt detta, säger han.

För mycket jobb, för få personer.

Vi följer med Ali Khalil upp till entrén.

– Behovet ökar varje dag, vilket inte är konstigt när det anländer fyrtio flyktingar med nattåg varje timme. Men det är oerhört mycket jobb och vi är för få. Vi får en del volontärer men det blir nästan mer jobb när de kommer hit två timmar och sen måste gå. Vi får se hur länge vi mäktar med att ta emot folk. säger han, ler matt och återgår sedan till att hjälpa de flyktingar som dykt upp i moskén under tiden vi var på nedervåningen.

Även på Fryshuset bereder man plats för flyktingar

På Fryshuset är situationen lik den i moskén.

–Vi har fått fantastiskt mycket hjälp. Just nu behöver vi läkare, men också blodtrycksmätare, febertermometrar, alvedon och enklare förband, säger Beatrice Clark, som jobbar med utvecklingsfrågor på Fryshuset.

Det är ideella organisationen Refugees Welcome som står bakom insatsen och för Fryshuset var det självklart att hjälpa till. Många av flyktingarna hade sovit utomhus kring T-Centralen när de erbjöds att få sova på arenan i Fryshuset, som samtidigt driver skolundervisningen som vanligt.

– Vi har väldigt många trötta människor här just nu. Många är barn och många är dessutom sjuka. Några har vi fått köra till sjukhuset, säger Beatrice Clark.

Hon vill inte att man kommer ner spontant. Facebooksidan Refugees Welcome #Fryshuset uppdateras med aktuell information om man vill veta mer.

Hjälp moskén hjälpa

Moskén har fått in så mycket kläder och saker att de inte kan ta emot mer.

Däremot tar de gärna emot mat. Antingen färdiga smörgåspaket till frukost eller lagad mat under dagen. Det som inte går åt tar de med till migrationsverket för att dela ut till de som köar där. Tänk på att det gärna får vara vegansk mat eller halal.

Det behövs även pengar för att kunna hjälpa människor specifikt samt pengar till engångsbiljetter på SL.

Det går att donera pengar till moskén via bank: PG: 900181-9 | BG: 900-1819. Märk ditt bidrag med "Flyktingar".

Via swish: Skriv kontonummer 9001819 och swish:a valfritt belopp märk betalningen med "Flyktingar”.

Via sms: IRH FLYKTINGAR200 TILL 72980 OCH DONERA 200 kr. IRH FLYKTINGAR100 för 100 kr. IRH FLYKTINGAR50 för 50 kr.

Andra betalningssätt kan ni hitta på: www.islamic-relief.se

Håll koll på moskéns facebooksida för att se exakt vad de behöver just den dagen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.