Mahmoud Khalfi är moskédirektör och imam på Stockholms Moské vid Medborgarplatsen. Foto: Jonatan Bylars

Moskén vill ha kameror efter naziklotter

Moskén vid Medborgarplatsen klottrades under helgen ned med hakkors. Nu hoppas imam Mahmoud Khalif på övervakningskameror, för att säkra besökarnas trygghet.

  • Publicerad 12:35, 22 jan 2018

Det var när besökarna som vanligt kom till moskén för morgonbön halv sex i lördags, som hatsymbolerna upptäcktes. Hela fasaden såväl som dörrar var nedsprejade med hakkors och annat klotter.

Det är inte första gången som moskén vid Björns Trädgård utsätts. Under 2017 klottrades det på moskén hela 22 gånger, varav hakkors fanns med bland symbolerna tre gånger. Hittills har ingen åkt fast.

– Vi har knappt hunnit betala en faktura för sanering förrän det kommit en ny. Det kostar, men pengarna är inte främsta problemet. Folk känner sig mycket oroliga och otrygga, det ger en väldigt hotfull signal, säger imam och ansvarig direktör Mahmoud Khalfi och fortsätter:

– En del av besökarna pratar om beväpnade attacker som skett mot moskéer i andra länder, eller bränder och annan allvarlig skadegörelse som vi sett i Sverige. Det är jättejobbigt, samtidigt vill vi inte känna panik för det är det dem vill, de som gör såhär.

Moskén på Södermalm bjuder in grannarna

Föreningen har flera gånger tidigare ansökt hos länsstyrelsen om att få sätta upp övervakningskameror vid moskén, men fått avslag. Så sent som i oktober 2017 överklagades beslutet, och Mahmoud Khalfi hoppas att förvaltningsrätten nu kommer ta hänsyn till det som skett.

– Vi behöver bara kamera riktad mot dörren här, inte mot allmän plats. Det skulle göra mycket för att få människor här att känna sig trygga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisen växlar upp

Kommunpolis Anders Lindberg säger att det är ett svårt typ av brott för polisen att lösa, men att man nu kommer att öka polisens närvaro kring moskén.

– Jag vill också verkligen uppmana alla som vet något att höra av sig med tips till 114 14.

"Goda krafterna större"

Klottret från i lördags har ännu inte kunnat sanerats bort då det varit för kallt i luften, berättar Mahmoud Khalfi. Men istället har väggarna prytts av färgglada hjärtan och meddelanden från Södermalmsbor, som slutit upp för att visa sitt stöd.

– Det finns så många fina människor som visat medkänsla och kärlek, det visar att de goda krafterna som solidaritet och tolerans trots allt är större än hatet, säger Mahmoud Khalfi.

Moskén på Södermalm ger hundratals flyktingar tak över huvudet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.