Foto: Polisen

Möt X1 – hunden som avslöjade rekordstor vapengömma

En springer spaniel vid namn X1 var det som ledde polisen till det stora vapen- och narkotikafyndet i Skärholmen. I  veckan häktades en 19-åring, misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott.

  • Publicerad 14:33, 12 apr 2018

Det stora vapen- och narkotikafyndet som polisen gjorde i söndags hade kanske aldrig gjorts om det inte var för X1.

Det var nämligen han som ledde poliserna till bilen, som var full av militära vapen, ammunition, cannabis och sprängmedel.

Men vem är X1?

– Han är en springer spaniel, en narkotika- och vapenhund på min sektion. Han är väldigt väldigt glad, extremt social och rolig. Inte alls stereotypen för en polishund, säger poliskommissarie Ola Österling, chef för sektionen där X1 jobbar.

I bilen hittades bland annat automatvapen ämnade för att användas i krig.

– Vi hittade dessutom sprängmedel, jaktvapen, pistoler, ammunition och kilovis med narkotika av olika sorter, säger utredningsledare Jonas Lindberg, på grova brottsektionen hos Polisen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Det var i söndags som en grupp civila poliser gjorde ett rutinmässigt narkotikasök i ett parkeringsgarage i anslutning till ett bostadshus i Skär­holmen.

– De hade tid över och kontaktade hundförare med narkotikahund för att patrullera av det här garaget. Hunden markerade mot en bil varpå vi gjorde en husrannsakan, säger Jonas Lindberg till SkärholmenDirekt.

19-åring sitter häktad

Enligt uppgifter till SkärholmenDirekt rör det sig om stora mängder cannabis och kokain, utöver stora mängder militära vapen.

En 19-årig man, boende i södra Stockholm, greps i samband med tillslaget. I torsdags häktades han, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Förundersökningen är precis påbörjad men mycket pekar mot ett visst kriminellt nätverk. Mer kan jag inte berätta i nuläget men det är positivt att vi fått bort så här mycket vapen och narkotika från gatan i ett svep, säger Jonas Lindberg.

Vill knäcka nätverket

Mannen är tidigare inte dömd, men han är känd sen tidigare av polisen, som jobbar för att spränga det kriminella nätverket som är aktivt i Skärholmen.

– Det är ett slag som kostat dem en hel del pengar och arbete, säger Jonas Lindberg.

På sektionen där X1 och hans hundförare jobbar är X1 lite av en stjärna.

– I år har han gjort många fina ingripanden, som har lett till väldigt många beslag av framförallt narkotika, menar Ola Österling.

Efter succétillslaget har X1 nu åkt på semester.

Våra hundar tjänstgör bara med sin förare, så när föraren är på semester är han det också.

Här säljs knark öppet – framför polisen

I samband med fyndet av bilen greps en 19-åring. Han häktades under torsdagsförmiddagen, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

19-åring begärs häktad – hade "vapen för krig"