Hänger. Ulf Andersson, Micke Blom och Lars Bick på Kammis textilverkstads 2-årsjubileum i december i fjol. Foto: Jonatan Bylars

Mötesplats för behövande tvingas lämna kyrkans lokaler

Mötesplatsen Kammis textilverkstad lockar många utan fet plånbok men får inte vara kvar på Kammakargatan. Fastighetsägaren Sankt Peterskyrkan behöver lokalerna.

  • Publicerad 06:30, 3 nov 2015

I tre år har Eva Nilsson, förra årets mottagare av Stå Upp för Vasastan-utmärkelsen, bedrivit verksamhet i S:t Peterskyrkans lokaler på Kammakargatan. Varje tisdag och torsdag mellan 12 och 17 serveras lunch för 25 kronor och många som annars brukar sova på gatan kommer dit för att umgås, bara vara eller sova en stund i en fåtölj. Men nu har kyrkan bestämt sig för att säga upp hyresavtalet med Kammis textilverkstad.

– Man har skrutit om vår verksamhet och skrivit om oss i kyrkans egna tidning. Man pratar om att bjuda in fattiga men man lyfter inte ett finger för att hjälpa oss. Kammis borde ingå i kyrkans verksamhet, då skulle vi inte behöva betala någon hyra alls. Det här sa jag efter en gudstjänst i somras. Nu är jag övertygad om att styrelsen blev irriterade och att det är anledningen till att vi måste flytta, säger Eva Nilsson, initiativtagare till Kammis textilverkstad.

Men det stämmer inte, enligt S:t Peterskyrkans pastor Linus Brengesjö.

"En ren kontraktsfråga"

– Vi beklagar att Eva Nilsson känner så, det är väldigt tråkigt. Men det här är en ren kontraktsfråga som inte har något att göra med samtalet vi hade efter gudstjänsten. Det var tvärtom ett bra samtal och vi kunde ventilera våra känslor. I vår församling kan vem som helst, när som helst, säga vad som helst.

Linus Brengesjö säger att beslutet att säga upp kontraktet beror på att kyrkan är inne i en omstartsprocess.

– När jag började för 2,5 år sedan var vi 50 personer, hälften så många som i dag. Vi behöver lokalerna och måste prioritera vår egen verksamhet. Vi arbetar med unga vuxna och äldre och har bland annat körverksamhet. Dessutom har vi egna sociala projekt på gång i samarbete med Ny Gemenskap för att kunna öppna kyrkan för hemlösa på kvällar och nätter, säger Linus Brengesjö och fortsätter:

–Kammis textilverkstad kommer att få vara kvar till 1 juni nästa år och efter det hoppas vi att de kan hitta någon annanstans att vara. Det borde inte vara omöjligt. Det är en väldigt bra verksamhet som Eva Nilsson har drivit.

Kommer ni att driva liknande verksamhet som Kammis?

– Nej, vi kommer inte att ha kaféverksamhet.

Eva Nilsson känner sig frustrerad över beslutet och kommer inte att ge sig i första taget.

– Kammis har många besökare, flera som bor i närheten och har det dåligt ställt. Vi är här i fem timmar två gånger i veckan, det borde gå att dela på lokalen. Jag gör vad som helst för att stötta mina medmänniskor, säger hon.

LÄS ÄVEN

Mötesplats för alla firar två år

Hon är modigast i Vasastan

Kammis kammade hem Stå Upp för Vasastan-utmärkelsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.