Murtada Al Tamimi pratar om dagens körning med läraren Dana Ali. Foto: Mikael Andersson

Motocross på skoltid ska stoppa buskörningen

Rapporter om buskörning med crossar kommer med jämna mellanrum. Fryshuset i Husby har valt en annorlunda väg för att motverka det – genom att fylla Barkarbybanan med elever, som får köra cross på skoltid.

  • Publicerad 19:50, 15 okt 2017

– Koppling, och sen mer gas, tänk framåt!

Måndagseftermiddag på Barkarbybanan i Hägerstalund. Elever från högstadieskolan Fryshuset Grundskola Västra i Husby har elevens val - eller passion, som det kallas. Passionen? Motocross.

Passionen inom elevens val är ett sätt att uppmuntra de motocrossintresserade eleverna till säker körning. För frågan om buskörning med motocross seglar upp då och då runtom i Stockholm, med rapporter från olika områden.

– Flera av eleverna uttrycker att om de har möjlighet att köra på rätt sätt så har de inget behov av att busköra, säger skolans rektor Annika Wennman, som är på plats.

Bara en av veckans tre lektioner går ut på att köra. På de andra lektionerna diskuterar de åtta eleverna säkerhetsfrågor och lär sig tekniken bakom en cross med läraren Dana Ali.

"Mycket roligare att köra här"

När vi besöker lektionen håller tre killar på att hjälpas åt för att få igång en cross i duggregnet. En av eleverna som varit drivande i att få motocross som passion är Murtada Al Tamimi som går i nian. Han har kört cross innan, och tycker att kursen är ett perfekt tillfälle att få köra under säkra omständigheter.

– Många kör cross på gångbanor. Men tänk om det skulle komma ett barn och du inte hinner stanna? Det är mycket roligare att köra här, säger han.

Murtada oljar kedjan till en cross och berättar att han lärt sig mer om hur han ska svänga, bromsa och växla.

– Jag börjar få bättre teknik och förstå hur jag ska ta kurvorna, säger han.

Att hoppa och köra snabbt är det bästa med cross, tycker Murtada Al Tamimi. Foto: Mikael Andersson

Murtada Al Tamimi tar på sig alla skydd som krävs för att få köra iväg med crossen. Foto: Mikael Andersson

Lär sig att mecka

Eleverna turas om att köra de tre crossarna. Murtada står näst på tur och är taggad inför veckans körning.

– Jag gillar allt med cross. Att åka snabbt, hoppa och tänka på var jag ska växla. Du måste kunna tekniken för att köra bra.

Han har tidigare mekat med olika motorfordon, men har redan lärt sig nya saker på kursen.

– Vi undersöker crossen, om det är problem med kedjan, däcket, motorn eller om man måste byta kolven. Vi pratar om teknik och säkerhet och lär oss av varandra, säger han och bränner iväg på en cross när alla skydd är påsatta.

"Bra träning"

Läraren Dana Ali är självlärd och brinner för allt som har med motorer att göra.

– Nu för jag intresset vidare. Eleverna har drivet och hjälper varandra, säger Dana Ali som står under ett paraply på den leriga banan där regnet tilltar.

– De har ett behov av att få ut sin energi på ett positivt sätt, och det är bra träning. Går du till gymmet och kör squats tränar du inte på samma sätt som här.

Han berättar att eleverna har lätt att ta till sig av säkerhetsfrågorna, samtidigt som de lär sig om tekniken.

När Murtada kört flera varv på den leriga banan i full fart stannar han till.

– Det är problem med ena däcket, det har blivit pyspunka när jag hoppat. Men det ska vi fixa, säger han och ler.

Det är blött och lerigt på banan där Dana Ali coachar eleverna som snart ska bränna iväg. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson

Nytt för terminen

Motocrossen, eller "passionen", är ny för terminen och kom till utifrån elevernas önskemål. Övertygelsen är att engagemanget i kursen ska ge resultat även i andra ämnen då eleverna får göra något de vill bli bra på. Eleven blir avstängd från själva körningen om frånvaron från övrig undervisning är för hög.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

Nyheter "Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26

Succé för VM-visningarna i Riddarparken

Nyheter 1000 fler än väntat på Sveriges matcher Det har kommit så mycket folk på visningarna av Sveriges matcher att Järfälla kommun behåller VM-visningarna i Riddarparken i Jakobsberg, i stället för att flytta vidare till Kallhäll. "För att alla...måndag 25/6 12:16