Motorburen protest mot planerade skolflytten

Coronarestriktioner satte stopp för en samlad protestaktion mot planerna att flytta Munsö skola. Då slöt Mälaröborna i stället upp för en timmes protestkaravan förbi kommunhuset.

  • Publicerad 16:26, 2 jun 2020

Att ta sin traktor och köra ut och protestera är ett tecken på engagemang.

När Ekerö kommun under våren kom med besked att det finns planer på att flytta verksamheten på Munsö skola till Sundby skola resulterade det i kraftiga protester. Den politiska oppositionen och boende på Adelsö och Munsö menar att beslutet tagits utan ordentlig utredning och alldeles för snabbt.

Anders Rosenquist af Åkershult är talesperson för gruppen Rädda Munsö skola och han tror att en nedläggning kan leda till ett utdöende samhälle.

– Den positiva utvecklingen avstannar. Försvinner skolan, vad finns då kvar av bygden? Då är det bara pensioner och sommargäster som bor här, säger han.

Rullande protester

Planer på en protestdemonstration har funnits, men eftersom coronaviruset har satt stopp för större folksamlingar genomfördes under måndagen en karavan av bilar som körde mellan Malmviksrondellen och Vikingarondellen vid Träkvista idrottsplats. Vid varje rondell fanns även plakat med budskap om protesterna.

– Det var ett 50-tal fordon med både traktorer och lastbilar som körde i en timme. Att ta sin traktor och köra ut och protestera är ett tecken på engagemang och att vi gör allt vi kan, säger Anders Rosenquist af Åkershult.

I närheten av kommunhuset hade flera barn anslutit med plakat och även oppositionspolitiker var på plats tillsammans med några deltagare från Rädda Munsö skola.

Att karavanen körde just den sträckan, det vill säga förbi kommunhuset, var en symbolisk handling.

– Det var mycket tutande och flera av de styrande politikerna var inne i kommunhuset, säger Anders Rosenquist af Åkershult.

Beroende på vilket beslut som tas från politikerna kan liknande protester komma att göras igen.

Anders Rosenquist af Åkershult och Rädda Munsö skola har en förhoppning om att ärendet ska tas vidare till kommunfullmäktige.

Nästa steg i processen är att politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut om hur ärendet ska gå vidare. Det väntas ske i kväll.

Ur utredningen:

Om Munsö: "Av de 130 barn som idag bor i området går ca 70 på Munsö skola (av en kapacitet på totalt 200 platser), övriga har valt en annan skola."

Om Sundby: "Idag går cirka 140 barn på skolan (skolan har en kapacitet för drygt 200 barn) och cirka 100 barn från Sundbys område går på en annan skola i kommunen."

"Befolkningsprognosen för Munsö och Sundby pekar på en viss ökning i åldersgruppen 6–12 år medan en minskning beräknas för Sandudden."

"Idag finns en överkapacitet på ca 180 platser i område Munsö och Sundby."

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt