Gökboet. På baksidan av huset finns ett litet hus med en dubbelsäng. Huset kallas Gökboet. Vad namnet kommer ifrån kan vi bara gissa. Foto: Claudio Britos

Motorväg hotar mc-klubbens historiska hus

För att få plats med den nya motorvägen Tvärförbindelse Södertörn kommer det 100 år gamla skolhuset i Lissma troligtvis att rivas. Huset bär på minnen från folkskolans storhetstid och motorcykelklubbens legendariska fester.

  • Publicerad 08:50, 11 maj 2019

Det är gråhåriga bikers som hänger på den egenhändigt ihopsnickrade bardisken när vi kliver in över tröskeln i den 100 år gamla folkskolebyggnaden/mc-klubbhuset. Klubbhuset har varit deras ögonsten ända sedan starten på 80-talet och festerna som de har ordnat här har gett eko i hela MC-Sverige.

– I slutet av sommaren varje år har vi ett stort jippo. Då är det fullt med tält på gräsmattorna och husvagnar. Folk sover överallt. Det finns ett 30-tal mc-klubbar i Stockholm, men vi är en av få med egen kåk, säger Mats Månsson stolt.

På väggen sitter bilder från Huddinge MCK:s historia. Allt från 80-talets glada nakna lekar till nutida turer med motorcyklarna från en av landets många landsvägar. Men där sitter också en tavla som sticker ut. En svartvit bild med barn som står i ring utanför klubbhuset – eller folkskolan som det var då.

Lutar mot rivning

År 1920 stod den klar. Den nya skolan i Lissma, ritad av arkitekten Eric Boström. Den uppfördes strax intill den gamla skolan från 1886. Liknande skolor byggdes under den här tiden över hela landet och det här är ett klassiskt exemplar, belägen naturskönt vid Lissmasjöns strand med arkitektoniska influenser från herrgårdsarkitektur och klassicismen.

Men snart kan den gamla folkskolan/mc-klubbhuset rivas. Det vill kommunstyrelsen i Huddinge göra för att få plats med den nya motorvägen Tvärförbindelse Södertörn som ska knyta samman Nynäsvägen med Huddingevägen och E4/E20 via bland annat Lissma och Glömstadalen.

För ett par veckor sedan beslutade kommunstyrelsen om att skicka in en ansökan om rivningslov. Därmed nobbade de också idén om att flytta huset.

– Det lutar mot en rivning. Men det ska först prövas av bygglovsavdelningen, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Det är dels en kostnadsfråga, säger hon. En flytt skulle kosta 5–6 miljoner kronor plus moms, enligt ett bolag som har undersökt möjligheterna att flytta huset. Extra kostnader skulle också tillkomma för att ställa i ordning en ny tomt.

Folkskolan. Skolbarnen har samlats i ring utanför Lissma skola. Skolan var verksam från 1920 till 1959. Foto: Claudio Britos

Behöver lämna besked

Men det som väger ännu tyngre är att en flytt av huset skulle ta tid och därmed riskera att försena bygget av motorvägen.

– Det är inte ett lätt beslut att fatta. Gör vi ingenting omöjliggör vi Tvärförbindelsen. Huset kan inte stå kvar på samma plats och en ändrad dragning av vägen skulle påverka Paradisets naturreservat och Granby koloniområde. Det är viktigt att vi ger Trafikverket ett besked så att Tvärförbindelsen inte försenas.

Inför beslutet om en eventuell rivning har en antikvarisk utredning gjorts av konsultföretaget Thyréns: ”Som skolhus besitter byggnaden både bebyggelsehistoriska och samhällshistoriska värden och utgör en representant för det svenska folkskolebyggandet när det nådde sin absoluta storhetstid”, slår utredaren fast.

Historisk byggnad

Byggnaden står inom ett område som är utpekat i Huddinge kommuns kulturmiljöinventering. Men kulturinventeringen pekar inte ut skolan specifikt.

Skolfoto från 1952.

Det är alltså historien som folkskola som gör byggnaden kulturhistoriskt värdefull. I bottenplan fanns på den tiden två klassrum, ett för ”storskolan” och ett för ”småskolan”. På ovanvåningen fanns ursprungligen en slöjdsal, men ska enligt ritningarna sedan ha ändrats till en gymnastiksal.

Under 50-talet lärde man ut kristendom, räkning, läsning, välskrivning med stålpenna, musik, teckning, syslöjd och gymnastik.

I källarvåningen fanns bastu och duschrum där eleverna kunde göra sig rena efter gymnastiken.

Redan 1959 stängde skolverksamheten och skolan blev under en period något av en fritidsgård för traktens unga som kom dit för att spela pingis.

Under 70-talet användes lokalerna för vård av alkohol- och narkotikaberoende.

Fika och skrönor

Men nu för tiden är det nog en mer sentida kulturhistoria som betyder mest för flest. Varje tisdag träffas Huddinge MCK för att fika och dra lite rövarhistorier. Och inte sällan kommer icke-medlemmar från grannskapet på besök.

– För oss är det jätteviktigt att ha bra relationer med grannar, så de är alltid välkomna. Vi har också en bra relation med kommunen och är en aktiv del av Huddinges föreningsliv, säger Peter Hiti, klubbens ordförande.

Som mc-klubb vill de vara tydliga med att de är helt för bygget av en ny motorväg.

– Det går inte att bli arg, de har ju velat bygga den här vägen i över 40 år. Men det är klart att det kommer fällas en och annan tår när vi säger hej då till huset. Det är så mycket engagemang och energi från våra medlemmar som har gjort det här huset till vad det är i dag, säger Peter Hiti och sveper med handen över lokalen som innehåller en bar, fullt utsmyckad med en minicross på taket, ett biljardbord och en dekorativ röd husfasad med vita knutar.

– Jag ritade hela baren och materialet till den tog jag med mig från Skåne, en bygghandel i Kävlinge, skryter Mats Månsson och brer på sin skånska lite extra.

Men även klubben är osäkra på om en flytt av huset vore mödan värd. Dels skulle det kosta och dels behöver de stora ytor och direkt tillgång till vägnätet. Det kryllar inte av sådana tomter i närheten.

Letar ny lokal

I stället för de en dialog med kommunen för att försöka hitta en ny lokal. Medan de väntar på besked planerar de för nästa tur och nästa galej.

– Det kommer bli en hejdundrande gravöl, det kan vi lova, säger David Larsson.

Har ni några anekdoter ni vill berätta?

– De bästa minns man ju inte. Men jag kan berätta att vi har ett litet hus på baksidan med en dubbelsäng. Vi kallar det Gökboet. Vad som händer där inne vet jag inte ...

Lissmas historia: Herrgård, folkskola och krigsfångar

Under medeltiden fanns två gårdar på vardera sida av Lissmasjön, Söderlissma och Norrlissma. På 1600-talet blev Lissma ett säteri och en herrgård med en pampig mangårdsbyggnad byggdes på den södra gården.

1885 byggdes flera skolor runt om i Huddinge, bland annat en i Lissma.

1920 byggdes nya Lissma skola, ett stenkast från den gamla skolan, som en del av folkskolans utbredning i hela landet.

Under andra världskriget användes Lissma gårds huvudbyggnad som interneringsläger för sovjetiska soldater som flytt ur tysk fångenskap.

1951 köpte Stockholm stad Lissma gård för att säkra stockholmarnas friluftsliv. Efter det förföll herrgården som till slut brändes upp av brandförsvaret 1970.

1959 upphörde skolverksamhete i Lissma.

På 1960-talet etablerades koloniområdena Granby och Ekedal.

1985 revs det första skolhuset, då 100 år gammal.

1986 flyttar Huddinge MCK in i den gamla skolan.