Annika Strandell har bidragit till Östermalmsbornas hälsa i decennier. Foto: Ylva Bergman

Mottagning ger vård utan att få bidrag

I över 100 år har Östermalmsföreningen erbjudit vård utan att ha fått ett enda öre i skattepengar. Det är både mottagningens styrka och svaghet, menar föreningens grand old lady Annika Strandell som nu tackar för sig.

  • Publicerad 11:19, 3 jan 2018

Annika Strandell, 83, kommer inom kort kliva av sitt uppdrag som styrelseledamot i Östermalms sjukvårdsförening med mottagning på Tyskbagargatan efter dryga 30 år av olika typer av engagemang. Att vara med och utveckla en sådan unik verksamhet är något som den tidigare skolöverläkaren har sett som ett privilegium, men nu är det dags för nya förmågor att ta över.

– Vi är många som varit aktiva länge som slutat lite pö om pö. Då har de nya kunnat komma in i det på ett bra sätt till skillnad mot om alla slutat samtidigt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Styrelsen i den ideella föreningen har det övergripande ansvaret. Det dagliga bedrivs av fyra distriktssköterskor som håller mottagningen öppen vardagsförmiddagar samt en kväll i veckan. Då kan de som betalat föreningens medlemsavgift på 250 kronor per år ta del av tjänster så som blodtryckskoll, såromläggning eller rådgivning i alla möjliga medicinska frågor. Dessutom arrangeras kurser i allt från mindfulness till Hjärt- och lungräddning.

– Att vår verksamhet i grunden är en drop-in är viktigt eftersom vi har många återkommande besökare som tycker det är besvärligt att boka en tid på en vanlig vårdcentral. Det personliga mötet med "sin" distriktssköterska är en annan viktig del, säger Annika Strandell.

En majoritet av de medlemmar som idag besöker mottagningen är äldre. Men ett steg mot att locka fler yngre arbetande personer är den kvällsöppna dagen i veckan.

– Det många inte vet är att man inte måste vara boende på Östermalm för att vara medlem, utan det räcker med att man arbetar här, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen grundades 1899 av "rika Östermalmsbor som ville hjälpa de fattiga", berättar Annika Strandell. Än idag är dessa rika personers donationer grunden till verksamhetens ekonomi. Förmögenheten har förvaltats väl genom åren och idag är det ungefär 10 procent av omsättningen som kommer från medlemmarnas avgifter.

– Att vi är helt separerade från landstinget har många fördelar. Beslutsvägarna blir ju väldigt korta och vi kan lätt göra förändringar efter behov. Samtidigt begränsar det vad vi kan göra för medlemmarna. Jag tycker att vi fortsatt är ett jättebra komplement till den offentliga vården, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

De ordnade babyshower för gräsanden Mona

Nyheter Oväntade gästen fick stanna kvar på vännernas balkong vid Nytorget Dags att slopa begreppet "hönshjärna". Fåglar kan vara bra mycket smartare än vi tror. Åtminstone finsmakaren Mona, som valt att fostra sina barn i en takvåning vid en av stans mest prominenta...lördag 14/7 9:50