Möte. Giovanni Petagna fick sig en överraskning när han var ute med hunden Silver i veckan. Älgen på bilden är en genrebild. Foto: Privat/Mostphotos

Mötte älg i skogen i Täby: "Jag sa spring, spring"

Allt fler personer i Täby kyrkby har sett älg i närområdet. För Giovanni Petagna höll det på att gå illa. Men enligt kommunens viltvårdare behöver man inte vara orolig, om man visar respekt för djuren.

  • Publicerad 17:22, 12 mar 2019

I veckan var Täby kyrkby-bon Giovanni Petagna ute och rastade sin golden retriever Silver vid elljusspåret runt Vikingavallen när han plötsligt fick se något han först trodde var en sten.

– Hunden började dra och när jag kom fram en bit, så såg jag något. Det var en älg som låg på marken och en älg som stod upp lite längre bort, säger han.

Älgparet som Giovanni Petagna stötte på under promenaden tror han var en hona med sin fjolårskalv.

– Så fort jag såg dem så tittade jag på min hund och sa spring, spring. Vi sprang in i skogen och när jag tittade bak så var älgarna på väg mot oss.

Trots att Giovanni blev chockad så gick det bra för både honom och hunden Silver.

– Jag var mer orolig för hunden än för mig, men jag håller honom alltid kopplad. Jag har sett dem flera gånger i spåret, säger han.

"Något borde man kunna göra"

Och han är inte ensam om att ha sett älgen de senaste veckorna. Flera Kyrkbybor har fotat och skrivit om älgen på sociala medier.

Giovanni Petagna är efter händelsen inte rädd för att gå i skogen man han tycker att kommunen borde se över situationen.

– Jag tycker att de ska få vara i naturen så klart, men det känns inte som en bra plats för dem att vara på eftersom de alltid är vid elljusspåret. Alla kan inte springa ifrån dem, äldre personer till exempel, säger han och fortsätter:

– Något borde man kunna göra. Sätta upp ett viltstängsel som gör att älgen hålls på avstånd från elljusspåret är ett exempel.

Men Jan Ledberg, kommunens viltvårdare, menar att det inte finns mycket att göra.

– Det har inte ökat med djur direkt, utan det är samma mängd som vanligt. De kalvar inte förrän i maj så nu har de med sig sina fjolårskalvar.

Håll hunden kopplad

Det viktigaste att tänka på för Täbybor som promenerar i området är att hålla sina hundar kopplade.

– Älgar anfaller inte, men det blir en stor påfrestning för djuren i skogen om de blir jagade av en hund. Får ett sällskapsdjur en träff av en älg så kan de bli rejält skadade och det tror jag inte många förstår, säger han.

Jan Ledberg uppmanar även människor att kontakta kommunen istället för att ta bilder på älgarna till sociala medier om man upplever att det blir problematiskt.

Viltvårdarens tips

Håll alltid hunden kopplad. Det kan vara farligt för både älg och rådjur om hunden börjar jaga dem. Hunden kan även bli allvarligt skadad.

Håll dig på gång- och cykelvägar under våren. Där vet älg och rådjur om att människan brukar spatsera och chanserna minskar att du stöter på en stor älg i en krök.

Vill du inte ha djuren i din trädgård? Se då till så att du inte matar fåglarna med för mycket mat. Resterna hamnar på marken och blir en bra måltid för vilda djur.

Visa respekt för djuren.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klappa Danderyds gäddor på naturdagen i Nora träsk

Nyheter ”Får se riktiga gammelgäddor” Under Naturdagen vid Nora träsk kan man klappa kaniner och hästar – men modiga barn kan också klappa en gädda.måndag 25/3 15:49

En person rånad i Grindtorp

Nyheter Använt stickvapen Mitt på söndagseftermiddagen blev en person rånad i Täby av en maskerad person. Polis kom till platsen men har inte kunnat gripa någon misstänkt ännu.måndag 25/3 9:49