Behöll lugnet. Anette Zetterlund tog upp sin chihauha och stod still när hon förstod vad hon stod framför. Foto: Mostphotos / Privat

Mötte varg – i Bagarmossen

Anette Zetterlund var ute och gick med sin hund i Bagarmossen i går kväll när hon plötsligt stod öga mot med en varg. “Den var gigantisk. Jag hoppades bara att den inte var hungrig”, säger hon.

  • Publicerad 11:29, 12 sep 2017

Klockan var strax efter 21 i går kväll när Anette Zetterlund från Bagarmossen var ute och gick en kvällspromenad med sin chihuahua.

När hon passerade ett skogsparti mot Nackareservatet frös hon plötsligt till.

– Jag gick och pratade i telefon när jag plötsligt såg något grått i ögonvrån. Jag tänkte först att det var en gråhund, men jag såg snabbt att det är fan i mig inte någon Sibirian Husky. Det var en varg. Och den var gigantisk, säger Anette Zetterlund.

Fick ögonkontakt

Enligt henne stannade de båda upp och stirrade varandra i ögonen. Ögonblicket var tämligen kort men kändes, enligt henne själv, som en evighet.

– Den vek in och ut ur skogen. Men det var tillräckligt länge för att vi skulle få ögonkontakt om man säger så, säger hon.

SE FILMEN. Södertörnsvargen möter skogens riktiga konung

Hon backade först några steg men valde sedan att stå helt stilla. Enligt henne själv var avståndet dem emellan cirka 30 meter.

– Instinktivt tog jag upp min chihuahua och tänkte: vad ska jag göra nu? Det var ingen idé att springa, för då skulle det vara kört. Jag var helt själv och visste inte hur jag skulle ta mig därifrån, jag hoppades bara att den inte var hungrig, säger hon.

"Försökte hålla mig lugn"

Strategin blev därför att ligga lågt och inte göra några hastiga rörelser.

Nya uppgifter om Vallentunavargen: "Någonting lockar den att stanna här"

– Jag försökte hålla mig lugn. Det värsta man kan göra är att vara rädd och utsöndra energi och adrenalin. Så jag stod still och observerade den och tänkte att jag måste ta mig härifrån på ett lugnt sätt. Det sista jag ville var att få de där tänderna i mig.

Har du sett varg förut?

– Jag är från Norrland och har vistats en del i naturen. Så ja, jag har sett varg förut.

Efter händelsen skrev hon ett inlägg på Facebook för att varna andra.

– Jag kände att jag borde varsko tanterna. Men det blev ren dagisnivå på den konversationen. De frågade bland annat om jag hade haft glasögon. Så jag blev rätt irriterad.

"Inte omöjligt att den rört sig mot Bagarmossen"

Varg har observerats på flera håll i länet den senaste tiden. Nyligen revs också flera får i Tyrestabyn av vad som tros vara en varg. Länsstyrelsen i Stockholm bekräftar att en vargobservation anmälts i Bagarmossen klockan 21.07 i går kväll.

Observationen är dock inte kvalitetssäkrad.

– Det finns en varg i Södertörn och det är inte omöjligt att den rört sig mot Bagarmossen. Men sannolikheten är väldigt liten, säger Mats Nordin, miljöhandlaggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Någon spårning av Södertörnsvargen har inte gjorts i samband med detta ärende. Men enligt Mats Nordin är det extremt ovanligt att varg letar sig in i så pass tättbebyggda områden som Bagarmossen.

– Det finns väldigt varglika hundar så det är ganska vanligt att hundar uppfattas som vargar. Det behöver inte betyda att det är så här, men det är inte ovanligt, säger han.

Behöver man oroa sig om man vistas i Nackareservatet?

– Nej. Men rent teoretiskt kan det om man har hund med sig vara fara för hunden om det finns varg. Det har förekommit att de angriper jakthundar vid jakt. Och det också har förekommit att de tagit sällskapshundar nära människor, men det är väldigt ovanligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48