Öppen. Mikke Lillman tror på samarbeten med Öpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Foto: Lisa Halldén

Motvinden bromsar inte V

Med ett mandat i en traditionellt konservativ kommun jobbar Vänsterpartiet ständigt i opposition. Men Mikke Lillman låter inte det bromsa honom. – Jag måste visa mina väljare att jag jobbar för dem, säger han.

  • Publicerad 11:18, 27 apr 2018

Kultur behöver vi mer av. Det är bra för demokrati och det är bra för samhället och för relationerna mellan människor som bygger samhället.

Inför förra valet var han helt ny både i Vänsterpartiet och på ordförandeplatsen. Nu har partiets toppnamn Mikke Lillman en mandatperiod under bältet och tycker att han lyckas bra med att representera sina väljare i kommunfullmäktige, trots det starka borgerliga fästet.

– Det måste finnas plats för alla i samhället. Det är grundbulten i vår politik. Alla ska med. Annars sliter vi sönder samhället och de band vi har mellan varandra, säger han.

De två viktigaste och mest konkreta frågorna för Vänsterpartiet i Ekerö är bättre kollektivtrafik och fler hyresrätter, menar han. Men hans egen politiska hjärtefråga är kultur.

– Kultur behöver vi mer av. Det är bra för demokrati och det är bra för samhället och relationerna mellan människor som bygger samhället, säger han.

För att fler ska få tillgång till kulturen vill han bygga ut kulturskolan och göra den kostnadsfri. Dessutom skulle han vilja ordna en permanent stor och bred kulturscen i kommunal regi.

– Det här är saker som inte går ihop ekonomiskt så här måste samhället gå in. Det måste tas på skattsedeln. Men man behöver inte chockhöja skatterna, utan det kan räcka med att fördela det på ett annat sätt, säger han.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi behöver fler hyresrätter. Och det behövs många olika slags boenden. Att ha någonstans att bo som man kan kalla sitt hem och den trygghet det medför, det är grunden för allt liv. Det måste vi ha.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Vi måste bygga fler skolor. Jag förespråkar kommunala skolor men visst ska det finnas friskolor också. Men jag tycker att alternativen ska vara alternativ, att de förespråkar en annan pedagogik. Inte bara att det är ett aktiebolag som driver skolan.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Återigen behöver vi många olika slags boenden. Gruppboenden kan vara bra för de äldre som är förhållandevis friska men ändå behöver hjälp. Och så behöver vi fler äldreboenden. Många seniorboenden är för dem med gott om pengar men vi måste bygga för alla.

Hur ska trafiken lösas?

– Kollektivtrafiken är det enda som kan lösa trafikfrågan. Man kan bygga motorvägar men det tar lång tid och när det väl är klart är det ännu fler bilar. Det snabba sättet är att bygga ut kollektivtrafiken. En buss tar 80-90 personer, det kan vara 80 bilar och det är halvvägs till Brommaplan.

Vad ska göras för unga?

– Kultur och sport, det är viktigt. Jag tror till exempel att det är viktigt att stötta ridsporten. Och ungdomarna som håller på med musik behöver replokaler och studiotekniker som kan hjälpa dem att spela in.

Hur ska Ekerö bli bäst på integration?

– Jag tycker vi jobbar bra och det finns många integrationsprojekt som funkar jättebra. Jag tycker vi ska fortsätta jobba på det. Jag tror också vi behöver särskilda anställningar för ensamkommande ungdomar. De vill verkligen jobba och arbete är kanske det allra bästa för integration.

Hur möter ni önskan om mer polisnärvaro?

– Vi ska ha en polisstation här ute. Vi ska ha lokal polis som jobbar med nätverksfrågor och som möter ungdomarna i skolan och stöttar de goda krafterna. Medborgarna måste få skydd, vi ska inte själva behöva ge oss ut med högafflar.

Vad avgör valet?

– Hyresfrågan är tung. Men trafiken, den kan man inte glömma. Det är den enskilt viktigaste frågan. Folk är jäkligt trötta på att sitta i köer.

Vi möter politikerna

De kommande veckorna kommer Mälarö Tidning att träffa lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag intervjuar vi respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Michael Lillman

Ålder: 60 år.

Familj: Två vuxna barn.

Bor: Stenhamra.

Gör: Kanslist på Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH).

Intressen: Musik, politik, litteratur. och film.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

KRÖNIKA: Nya friska tag från vårt nya tidningshus

Krönika När jag var pappaledig kom jag och lillkillen på besök på jobbet några gånger. Alltid lika trevligt att komma hit och ta en kaffe och höra det senaste skvallret från öarna, medan sonen fick leka med...måndag 14/1 7:30