GAMLA IDÈER. Socialdemokraterna och Jens Sjöström lanserar en rad förslag för att förbättra framkomligheten för buss 4. Men trafikborgarrådet Daniel Helldén tycker han har hört allt förut. Foto: Stockholm Stad/Most photos/ SLL

MP dissar S-förslag om målade bussfält

Kul med samsyn, men ingenting är nytt. Så sammanfattar trafikborgarrådet Daniel Helldén Socialdemokraternas idéer för att snabba på hastigheten för stombuss 4.

  • Publicerad 16:30, 29 nov 2018

Socialdemokraterna i landstinget föreslår en rad åtgärder för att förbättra framkomligheten för stombuss 4. Bland annat att busskörfälten bör målas röda.

S vill måla om busskörfälten i Stockholm

I Stadshuset tycker trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att det är långt ifrån några nya förslag som presenteras.

– Det är bra att alla partier, på alla sidor, värnar om bussarnas framkomlighet. Men mycket av det som sägs har vi redan infört, planerat för eller startat utredningar kring. Det är viktiga frågor, men gammal skåpmat, säger Daniel Helldén.

Att busskörfält ska målas röda avfärdar Helldén också.

– För det första måste man snarare asfaltera än måla, eftersom färg snabbt försvinner. Sedan måste man komma ihåg att landstinget inte ansvarar för gatorna. Men har de en budget och vill lägga pengar på det här är det bara att höra av sig, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även förslaget om att införa kameror i bussarna som kan fota eller filma felparkerade fordon, så att man sedan kan bötfälla dem, anser Helldén är en idé som redan har ett antal år på nacken.

– Återigen är jag glad att det finns en samsyn. Men vi har redan lämnat in en förfrågan om kameraövervakning till näringsdepartementet.

Hur tycker du buss 4 fungerar?

– Klart bättre än för fyra år sedan, men fortfarande fastnar bussarna många gånger i korsningar eller på grund av bilar som står i vägen. Det är en pulsåder i busstrafiken och det är bra att det finns en stor samsyn över hur viktigt det är med fungerande busstrafik, säger Daniel Helldén.