MP föreslår pendelbåt till Alvik

En pendelbåt mellan Tappström och Alvik. Det föreslår Miljöpartiet i landstinget.

  • Publicerad 12:17, 5 jun 2018

Förslag på färjelinjer från Ekerö dyker upp lite då och då. Senast i raden är ett förslag från Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

– Vi ser ett behov av en linjefärja från Ekerö centrum till Alvik, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

Båtlinjer är ett bra sätt att minska trängseln runt Brommaplan, tycker han.

– Vi ser att det finns en vilja från många Ekeröbor att använda båten som ett komplement till en befintlig resa, säger han.

Driftskostnaden på pendelbåtslinjer är högre jämfört med många andra trafikslag och däri ligger det största hindret för utbyggnad, menar han.

– Men jag tycker att är det någonstans man verkligen ska sätta in krutet för att inrätta nya pendelbåtslinjer så är det från Ekerö, inte minst för att framkomligheten från Ekerö till Brommaplan är väldigt begränsad, säger han.

LÄS ÄVEN Nytt förslag: Fler pendelbåtslinjer från Mälaröarna

En resa med pendelbåten mellan Tappström och Klara mälarstrand tar 55 minuter på SL:s sommartidtabell. Hur lång tid det skulle ta att åka till Alvik är ännu för tidigt att säga, men hastigheten är en utmaning för att locka passagerare, menar Tomas Eriksson.

– Och där får man kompromissa för hög hastighet betyder mer bränsle och högre klimatpåverkan. Så man får väga olika fördelar mot varandra, säger han.

I Alvik finns det en angöringsbrygga för en pendelbåt, men Tomas Eriksson vågar inte lova att den inte behöver rustas upp innan den kan fungera för linjetrafik.

Han vill också titta på angöringsbryggor i Ulvsunda och Annedal. Där finns det önskemål från stadsdelsnämnden i Bromma att hitta båttrafiksalternativ in mot centrala Stockholm.

– Ofta måste infrastrukturprojekt som denna ha en samverkan mellan oss i landstinget och kommunen. Angörandet av en brygga är inget undantag. Och det är i sin tur inte rocket science att bygga bryggor, säger han.

Miljöpartiet i landstinget föreslår också en förlängning av Nockebybanan till Nockebyhov och vidare till Drottningholm. Tanken är att pendlare då ska kunna parkera vid Karusellplan vid Drottningholm och åka på spårväg vidare in mot stan.

– Det är ju väldigt igenkorkat i dag mellan Ekerö centrum och Brommaplan och där behövs hittas fler alternativ. Det spelar ju ingen roll om vi sätter in fler bussar om de bara sitter fast i bilköer, säger Tomas Eriksson.

Han har ännu inga kostnadskalkyler för en sådan spårväg och poängterar att det är ett förslag med reservation för en vidare utredning.

KRÖNIKA: Vi saknar gammalt hederligt tyckande

Krönika Vi vill gärna behålla insändarsidorna i den här tidningen. De är – eller ska vara – en plattform för er läsare att tycka till om lite vad som helst som händer i er närmiljö på Mälaröarna. Åtminstone...söndag 21/4 1:15

Ekerösonen Leufvenius till Karlskrona

Sport Hugo Leufvenius, 20, flyttar hem till Sverige efter två säsonger i Kanada.lördag 20/4 1:15