Miljöpartiet vill förlänga gula linjen norrut mot Bergshamra och Danderyds sjukhus eller Madendalen i Sundbyberg. Foto: Andreas Enbuske

MP: Förläng gula linjen norrut

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill förlänga den planerade gula linjen norrut mot antingen Bergshamra eller Madendalen. Dessutom föreslås linjen byggas ut söderut hela vägen till Hagsätra.

  • Publicerad 11:31, 8 jul 2018

Madendalen ger inte samma trafiknytta, men är intressant ur ett bostadsperspektiv.

Diskussionerna om tunnelbanans utbyggnad i Stockholm fortsätter. Nu föreslår Miljöpartiet att gula linjen, som i dagsläget bara planeras få tre stationer, byggs ut både norrut och söderut.

– Vi har arbetat fram ett samlat förslag. Inga delar är unika på så sätt att man inte har pratat om dem tidigare, men det här är den mest optimala utvecklingen, som vi ser det, säger Tomas Eriksson som är gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

Som slutstation norrut presenteras två olika förslag. Antingen dras linjen nordost från Arenastaden mot Bergshamra i Solna och med Danderyds sjukhus som sista anhalt. Alternativt dras linjen nordväst från Arenastaden mot Madendalen i Sundbyberg.

Partiet utesluter inte en lösning där linjen fortsätter åt båda riktningarna norrut.

– Madendalen ger inte samma trafiknytta, men är intressant ur ett bostadsperspektiv.

Söderut föreslås gula linjen kopplas samman med den planerade nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Istället för att gå mot Odenplan ska gula linjen alltså fortsätta söderut mot Fridhemsplan från Hagalund.

– Om linjen mellan Hagalund och Odenplan är byggd så kommer den självklart att trafikeras, men med lägre turtäthet, säger Tomas Eriksson.

Linjen föreslås få en slutstation i Hagsätra söderut. På så sätt skapas en linje som går hela vägen från Hagsätra till Danderyds sjukhus eller Madendalen.

– Förslaget att bygga ihop Fridhemsplan med Hagalund presenterades redan i samband med Sverigeförhandlingarna, men reseunderlaget bedömdes vara för lågt för att investeringen skulle vara lönsam. Vi ser dock en stor trafiknytta. Man skapar en tvärförbindelse samtidigt som man avlastar T-centralen.

Miljöpartiet vill inleda förhandlingar om förslaget omgående.

– För att få igenom det här förslaget så behövs en ny vända av förhandlingar mellan staten, landstinget och berörda kommuner, säger Tomas Eriksson.

MER om gula linjen

Den nya gula linjen ska byggas från Odenplan till Arenastaden i Solna.

Linjen får tre nya stationer: Hagastaden, Hagalund och Arenastaden.

Från Odenplan går gula linjen vidare på samma spår som gröna linjen söderut.

Källa: SL

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Trygghet och miljö i blågrön regeringsplan

Nyheter Regeringsplanen för Solna presenterad Solnas blågröna styre har redan presenterat sin plan för skolorna i kommunen. Och nu har de också presenterat regeringsplanen för den kommande mandatperioden, där bland annat satsningar på miljö och...fredag 22/2 12:00

Målet: Varannan Solnavilla ska ha solceller 2023

Nyheter Lokal bank satsar på förnybar energi Handelsbanken slår ett slag för hållbar och förnybar energi i Solna. Med hjälp av en särskild satsning vill banken hjälpa Solnaborna att på ett enkelt sätt skaffa solceller till villan.torsdag 21/2 14:30

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45