Miljöpartiet vill förlänga gula linjen norrut mot Bergshamra och Danderyds sjukhus eller Madendalen i Sundbyberg. Foto: Andreas Enbuske

MP: Förläng gula linjen norrut

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill förlänga den planerade gula linjen norrut mot antingen Bergshamra eller Madendalen. Dessutom föreslås linjen byggas ut söderut hela vägen till Hagsätra.

  • Publicerad 11:31, 8 jul 2018

Madendalen ger inte samma trafiknytta, men är intressant ur ett bostadsperspektiv.

Diskussionerna om tunnelbanans utbyggnad i Stockholm fortsätter. Nu föreslår Miljöpartiet att gula linjen, som i dagsläget bara planeras få tre stationer, byggs ut både norrut och söderut.

– Vi har arbetat fram ett samlat förslag. Inga delar är unika på så sätt att man inte har pratat om dem tidigare, men det här är den mest optimala utvecklingen, som vi ser det, säger Tomas Eriksson som är gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

Som slutstation norrut presenteras två olika förslag. Antingen dras linjen nordost från Arenastaden mot Bergshamra i Solna och med Danderyds sjukhus som sista anhalt. Alternativt dras linjen nordväst från Arenastaden mot Madendalen i Sundbyberg.

Partiet utesluter inte en lösning där linjen fortsätter åt båda riktningarna norrut.

– Madendalen ger inte samma trafiknytta, men är intressant ur ett bostadsperspektiv.

Söderut föreslås gula linjen kopplas samman med den planerade nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Istället för att gå mot Odenplan ska gula linjen alltså fortsätta söderut mot Fridhemsplan från Hagalund.

– Om linjen mellan Hagalund och Odenplan är byggd så kommer den självklart att trafikeras, men med lägre turtäthet, säger Tomas Eriksson.

Linjen föreslås få en slutstation i Hagsätra söderut. På så sätt skapas en linje som går hela vägen från Hagsätra till Danderyds sjukhus eller Madendalen.

– Förslaget att bygga ihop Fridhemsplan med Hagalund presenterades redan i samband med Sverigeförhandlingarna, men reseunderlaget bedömdes vara för lågt för att investeringen skulle vara lönsam. Vi ser dock en stor trafiknytta. Man skapar en tvärförbindelse samtidigt som man avlastar T-centralen.

Miljöpartiet vill inleda förhandlingar om förslaget omgående.

– För att få igenom det här förslaget så behövs en ny vända av förhandlingar mellan staten, landstinget och berörda kommuner, säger Tomas Eriksson.

MER om gula linjen

Den nya gula linjen ska byggas från Odenplan till Arenastaden i Solna.

Linjen får tre nya stationer: Hagastaden, Hagalund och Arenastaden.

Från Odenplan går gula linjen vidare på samma spår som gröna linjen söderut.

Källa: SL

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så firar Solna stad guldet

Nyheter Nytt stipendium till AIK:s ungdomslag Solna stad firar AIK:s SM-guld med ett nytt stipendium som ska premiera god laganda och sportsligt bemötandetisdag 13/11 15:38