Tomas Eriksson (MP) vill ha bort spärrarna i tunnelbanan. Foto: Andreas Enbuske / Fredrik Hjerling

MP går till val på öppna spärrar i tunnelbanan

Inför landstingsvalet i höst går Miljöpartiet ut med ett vallöfte. Nu ska spärrarna i kollektivtrafiken bort.

  • Publicerad 15:17, 31 jul 2018

I ett nytt utspel fortsätter Miljöpartiet driva frågan om slopade tunnelbanespärrar. Det handlar om att ta bort spärrarna och ersätta dem med så kallade valideringsstolpar, så som det idag fungerar på Tvärbanan.

– Det är ett vallöfte från vår sida så till vida att det är något vi lovar att ha med oss till förhandlingsbordet, säger Tomas Eriksson (MP), partiets gruppledare i Stockholms läns landsting till StockholmDirekt.

Miljöpartiet menar att spärrarna skapar trängsel i kollektivtrafiken och att de är en riskfaktor där 243 resenärer, enligt SL:s siffror, klämde sig själva eller sin egendom i spärrarna under 2017. Men hur stor är egentligen chansen att få igenom förslaget? Moderaterna, som Miljöpartiet haft en överenskommelse med i landstinget har tidigare vänt sig benhårt mot förslag om slopade spärrar.

– Givetvis blir det en utmaning att få till en överenskommelse med andra partier om det här. Vi tänker oss att man kan öppna upp steg för steg, och till exempel börja med att sätta in fler kontroller och ta bort spärrar som idag ligger inom systemet, så att resenärer bara passerar en spärr per resa. Sedan kommer vi med evidens kommer kunna visa att fusket inte ökar av att man successivt tar bort spärrarna, säger Tomas Eriksson.

Här är tunnelbanestationerna UTAN spärrvakter

Siffror från SL som Miljöpartiet lutar sig emot visar att 69 procent av fusket 2017 beror på att fuskarna köpt en för billig biljett. Något som man menar att spärrarna är tandlösa emot. Istället vill partiet stoppa fusket genom att flerdubbla personalen som kontrollerar biljetter, bland annat genom att vidareutbilda dagens spärrvakter.