Miljöpartiet i Botkyrka ska hålla ett krismöte om händelsen under dagen. Foto: Petter Beckman

MP i Botkyrka: Vi är chockade och besvikna

Med bara två dagar kvar till valet slog anklagelserna om röstköp mot en av Miljöpartiets tyngsta profiler, Ali Khalil ner som en bomb. Nu ska partiet lokalt utreda anklagelserna. – Det här känns tungt när det faktiskt är Sveriges viktigaste val, säger Myrna Persson, förstanamn på valsedeln i Botkyrka.

  • Publicerad 12:17, 7 sep 2018

Jag kan inte utesluta att det här påverkar oss.

Nyheten om att gruppledaren för Miljöpartiet i Botkyrka ska ha varit delaktig i att erbjuda Moderaterna i Botkyrka röster från Albymoskéns församlingsmedlemmar i utbyte mot ett bygglov för en moské nådde Myrna Persson, kommunalråd, under morgonen.

– Vi är chockade och besvikna. Om det stämmer det som Uppdrag Granskning rapporterar så är det något vi kraftigt tar avstånd ifrån. Vi accepterar inte det agerandet alls, det är odemokratiskt, säger hon till BotkyrkaDirekt.

MP-topp får gå efter anklagelser om röstköp

Ali Khalil lämnade i morse sina politiska uppdrag i partiet men har under förmiddagen publicerat ett Facebookinlägg där han nekar till anklagelserna mot honom.

Senare under dagen kommer partistyrelsen lokalt att samlas till ett krismöte.

– Vi ska ta reda på mer om vad som hänt, vi har ett protokoll att följa för det här. Vi måste också diskutera vem som ska ta över hans uppdrag, säger Myrna Persson (MP).

Hur påverkar det här förtroendet för er som parti tror du?

– Jag hoppas att man som väljare förstår att vi som parti har en helt annan agenda. Vårt fokus är att lyfta upp miljöfrågorna på lokal och nationell nivå och sätta dem högst, men jag kan inte utesluta att det här påverkar oss, säger Myrna Persson.

Ali Khalil har varit en av partiets tyngsta profiler i Miljöpartiet i Botkyrka, med stark förankring i förenings- och näringsliv.

Det är bara två dagar kvar till valet nu, är du orolig att det här kommer att påverka valutgången för er?

– Vi som parti är oroliga och även jag själv. Men jag hoppas att man förstår att partiet inte är samma sak som personen, säger Myrna Persson.

Miljöpartiet i Botkyrka har nu varit i blåsväder upprepade gånger under mandatperioden. Senast var det Tekniska nämndens ordförande Fredrik Olsson som anklagades för att ha förfalskat partimedlemmars namnteckningar i ett utdrag i partiets årsmötesprotokoll.

Brottsanklagad MP-topp avgår

Hur står det till i partiet egentligen?

– Vi måste jobba hårdare med att ha ordning och reda i partiet. Vi måste jobba mer förebyggande mot att sånt här kan hända. Vi måste jobba hårdare med utbildning och vad det innebär att ha ett förtroendeuppdrag, säger Myrna Persson.

Hon fortsätter:

– Vi fortsätter att kämpa för miljön. Det är tungt när det faktiskt är Sveriges viktigaste val och det är väldigt tråkigt att det här har hänt.

Vi söker Ali Khali för en kommentar.

Med bara två dagar kvar till valet slog anklagelserna om röstköp mot en av Miljöpartiets tyngsta profiler, Ali Khalil ner som en bomb. Nu ska partiet lokalt utreda anklagelserna. – Det här känns tungt när det faktiskt är Sveriges viktigaste val, säger Myrna Persson, förstanamn på valsedeln i Botkyrka.