Samtalspartners. Daniel Helldén (MP) och Anna König Jerlmyr (M) sätter sig nu i samtal tillsammans med Lotta Edholm (L), Karin Ernlund (C) och Erik Slottner (KD) om makten i Stockholm. Foto: Linda Gren

MP inleder samtal om samarbete med Alliansen i Stockholms stad

Miljöpartiet har accepterat inbjudan från Alliansen i Stockholm och sätter sig nu i samtal med M, C, L och KD.

  • Publicerad 12:38, 1 okt 2018

Daniel Helldén (MP) tar bladet från munnen och säger att Miljöpartiet i Stockholms stad nu kommer att sätta sig i samtal med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

För StockholmDirekt utvecklar Daniel Helldén det som DN.se var först med att berätta.

– Det här betyder att vi nu kommer att samtala med Alliansen för att se om vi kan få till någon form av majoritetsstyre, säger han.

L och C vägrar samarbeta med S i Stockholm

Samtliga partiet i Alliansen är inräknade, även Kristdemokraterna som gått med på övriga allianspartiers önskemål om ett MP-samarbete med viss skepsis.

– Det är först då det blir en majoritet. Vår förhoppning är att vi inte ska behöva lämna över vågmästarrollen till Sverigedemokraterna, säger Daniel Helldén.

Beskedet kommer efter ett misslyckat försök att bilda en mittenkoalition bestående av S, C, L och MP. Ett sådant minoritetsstyre har mötts av kalla handen från Lotta Edholm (L) och Karin Ernlund (C) vars tyngsta argument varit att det skulle bli just ett styre utan majoritet i kommunfullmäktige.

– Efter valet har vi arbetat för att få till ett sådant samarbete men C och L har stängt dörren, säger Daniel Helldén.

Vad händer nu?

– Samtal ska ske så fort som möjligt med företrädarna för M, C, L och KD. Vi ska se om det finns förutsättning för ett sådant här samarbetet.

Miljöpartiet i Stockholm har intagit flera ståndpunkter som de borgerliga partierna varit kritiska till under de gångna åren. Höja p-avgifter, ja till dieselförbud, nej till Östlig förbindelse och ja till försörjningsstöd för papperslösa barn är några.

Daniel Helldén vill inte sia om vilka frågor som det blir svårast att komma överens om i stundande samtal.

– Det återstår att se, säger han.

Finns det någon sakfråga som ni aldrig kommer att släppa?

– Jag kan inte svara på det innan vi satt oss ner och pratat.

Hur viktigt är det för dig att fortsätta som trafikborgarråd?

– Det som kommer att hända nu är att vi ska diskutera politik. Jag har under de fyra åren som trafikborgarråd sett det som en viktig uppgift, det ska jag inte sticka under stol med, säger Daniel Helldén.

Miljöpartiet i landstinget har satt sig i liknande samtal med den borgerliga alliansen där, har det spelat roll för MP i Stadshuset?

– Nej. Vi har jobbat efter att nå ett mittensamarbete men det har inte gått ihop. Det är därför vi nu gör det här. Det som händer i landstinget är en annan sak.

Har ni stämt av bland era partimedlemmar om hur de ser på ett eventuellt majoritetsstyra med de borgerliga partierna?

– Vilka interna processer vi har inom partiet tänker jag inte gå in på.

Vilka alternativ ser du för staden om det inte blir en majoritet med Alliansen och MP?

– De alternativ som återstår är ett rödgrönrosa minoritetsstyre, vilket innebär svårigheter, eller det alternativ vi ska pröva nu, säger Daniel Helldén.

Den 15 oktober ska kommunfullmäktige välja nya kommunstyrelsen och fördelningen av nämndposter i staden. Tills dess måste en förhandling vara klar.

Jerlmyr mycket positiv

Moderattoppen Anna König Jerlmyr är mycket positiv till att samtal med Miljöpartiet nu kan inledas.

– Vi välkomnar att MP är beredda att inleda konstruktiva samtal i syfte att få till en majoritet. Jag är övertygad om att det kommer gynna stockholmarna. Så jag hoppas att vi kommer dit i de här samtalen, säger hon till StockholmDirekt.

Hon påpekar också att det utan en majoritet riskerar att bli osäkert inför varje beslut i nämnder och i kommunfullmäktige.

– Stockholms framtid är för viktig för att överlämnas till ett svagt ledarskap utan mandat för nödvändiga reformer. Det innebär ju då också att det blir ett styre som är helt utan inflytande från Sverigedemokraterna och att det är en ansvarsfull politik som kan läggas fram, säger Anna König Jerlmyr (M).

Så här kommenteras beskedet av övriga partier:

Wanngård (S) håller fortsatt dörren öppen för Miljöpartiet.

Lindblom (V) kallar Miljöpartiet för svikare

Rantala Bonnier (Fi) är besviken

DEBATT. Mohamed Nuur (S): MP sviker sina väljare