Nystart. Vi har fått in mycket nytt blod och det känns som en kick, säger Nihal Tozak (i mitten), en av MP:s nya kandidater, omgiven av kommunalrådet Myrna Persson och gruppledaren Ali Khalil. Foto: Petter Beckman

MP lovar sex timmars arbetsdag i kommunen

"Vinsten med att sänka arbetstiden är uppenbar i form av ökad livskvalitet och förbättrad arbetsmiljö – det måste få kosta. Det blir också ekonomiska vinster när sjukskrivningar och personalomsättning minskar", skriver miljöpartisterna Myrna Persson och Ali Khalil i en debattartikel.

  • Publicerad 10:15, 15 jun 2018

Att sänka arbetstiden är inte gratis, lika lite som nya konstgräsplaner eller hårdare straff för kriminella skulle vara gratis.

Miljöpartiet i Botkyrka vill införa 6 timmars arbetsdag som försök i en enhet i en av kommunens verksamheter under nästa mandatperiod. Det är en viktig åtgärd för att komma åt skenande sjukskrivningar och för att skapa en bättre balans mellan arbete och fritid.

Det är dags att vi börjar ta ut den ökade produktiviteten i samhället i mer tid till familj, vänner och återhämtning. Få satsningar ger lika tydliga effekter för minskad stress och bättre sömn som sänkt arbetstid med bibehållen lön. Samtidigt kan vi bli mer fokuserade under arbetstiden och ha ork kvar att vara närvarande för våra barn, föräldrar och vänner efter jobbet. 

I Botkyrka ligger antalet sjukskrivningar över medel både i Stockholms län och i hela Sverige. Trenden är att fler och fler, framförallt inom kvinnodominerade yrken, drabbas av stressrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa. Detta sker samtidigt som enorma produktivitetsökningar gör oss allt mer effektiva under arbetstid.

Tack vare ny teknik och digitalisering kan vi producera betydligt mer per arbetad timme idag än för bara 10-20 år sedan. Vi kan och bör ta ut en del av effektiviseringarna av arbete i mer fritid, framförallt inom yrken där arbetsbelastningen är som högst. 

Att sänka arbetstiden är inte gratis, lika lite som nya konstgräsplaner eller hårdare straff för kriminella skulle vara gratis. Vinsterna med att sänka arbetstiden är dock uppenbara i form av ökad livskvalitet och förbättrad arbetsmiljö – det måste få kosta. Samtidigt finns det också ekonomiska vinster med att sänka arbetstiden i form av färre sjukskrivningar och längre personalomsättning.

Kommuner med kortare arbetstid men bibehållen lön får en stark konkurrensfördel om personal i yrkesgrupper där det råder brist. Försök som har gjorts i andra kommuner visar att personalomsättningen minskar och att det blir lättare att nyrekrytera. När vi sänker arbetstiden möjliggör vi också för ett hållbart arbetsliv högre upp i åldrarna. 

Vi i Miljöpartiet tar den psykiska ohälsan på allvar. Det är dags att vi bryter trenden och sänker andelen sjukskrivna i Botkyrka kommun. Ett första försök med 6 timmars arbetsdag under kommande mandatperiod ger en god grund för att gå vidare mot ett hållbart arbetsliv. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.