Daniel Helldén (MP) vill att p-vakter delvis ska ta över polisens jobb på Hornsgatan. Foto: Claudio Britos/Hampus Jarnlo

MP: P-vakter bör patrullera längs Hornsgatan

Polisen meddelar att de inte tänker lägga några resurser på att kontrollera miljözonen som införs på Hornsgatan. Helt rätt, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som menar att det finns en bättre lösning.

  • Publicerad 07:00, 10 jan 2020

På onsdag 15 januari börjar den nya miljözon 2 att gälla på Hornsgatan, vilket innebär att fordon som inte uppfyller miljöklassen euro 5 förbjuds på gatan.

Polisen tänker dock inte göra några egentliga kontroller av att reglerna efterföljs. Det är inte något som prioriteras, har Södermalmspolisen tidigare sagt till StockholmDirekt.

– Vi vet sedan tidigare att polisen inte följer upp det här i den utsträckning vi vill. Vi förstår att de prioriterar så, men det är ett problem, säger Daniel Helldén (MP).

Inte polisens fel

Enligt honom är det problematiskt att det finns massor med regler i Stockholm som inte upprätthålls.

Men problemet är egentligen inte att polisen fokuserar på annat. Snarare är det "mycket märkligt" att staten och regeringen inte tillåter kommuner att själva kontrollera reglerna, anser Helldén.

– Vi får fatta trafikregler, men inte se till att de efterföljs, säger han.

Nya miljözonen på Hornsgatan – det här gäller

Kan bli förändring

Transportstyrelsen har lämnat ett lagförslag om att kommunen själva ska kunna bötfälla stillastående fordon som bryter mot miljözonsreglerna.

Daniel Helldén vill dock gå ännu längre och även kunna sätta dit fordon som är i rörelse.

– Kommunen bör ta över trafiksäkerhetsfrågorna från polisen. Kommunala trafikövervakare borde få kontrollera hastigheten, se till att både bilister och cyklister följer trafikregler och miljözoner, samtidigt som de utfärdar parkeringsböter.

Kommer nya miljözonen ge någon effekt?

– Ja, på samma sätt som dubbdäcksförbudet har minskat antalet dubbdäck så kommer miljözonen ge effekt. Men effekten hade kunnat vara mycket större om vi hade möjlighet att se till att de nya reglerna verkligen efterföljs.