En visionsbild på hur det nya bostadsområdet med 150 stycken hyresrätter och 250 bostadsrätter, skulle kunna se ut. Nu vänder sig MP mot bland annat den här bilvägen. Foto: Stockholms stadsbyggnadskontor/Tengbom och Tovatt architects and planners

MP säger nej till planen för Hammarbyskogen

Striden om bostäder i Hammarbyskogen är inte över: MP sätter nu ner foten och vägrar stödja det rödgröna förslaget. Det innebär att Alliansen nu kan diktera villkoren för hur det ska byggas i skogen.

  • Publicerad 15:27, 22 feb 2018

Ärendet har dryftats i många år och gäller 400 lägenheter, idrottshall, förskola och skola i det som i folkmun kallas Hammarbyskogen. Startskottet för planeringen är tänkt att klubbas igenom av politikerna i stadsbyggnadsnämnden nu i eftermiddag.

Men i en oväntad manöver så meddelar Miljöpartiet nu att de vill stoppa förslaget genom att lägga ett eget. MP kräver återremiss av hela rasket – alltså att tjänstemännen ska göra om hela planen en gång till.

Omdebatterade byggplaner tar ny fart

– Vi vill bygga bostäder och tror att det går att få till det bättre. Det blir inte mycket kvar av skogen med sitt höga naturvärde som det är nu. Vi måste lyssna på folket som protesterar och vi kan inte ställa oss bakom den här utformningen, säger Cecilia Obermüller, MP:s gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den stenhårt omtvistade marken ligger norr om korsningen vid Finn Malmgrens väg och Ulricehamnsvägen, vid foten av Hammarbybacken där idrottsplatsen och Indianparken idag ligger. Området har i många år splittrat den rödgröna majoriteten i byggfrågor.

Det MP vill ändra på är bland annat:

✓ Spara skog genom överdäckning av Hammarbyvägen och Hammarby fabriksväg. Om man bygger över de vägarna kan man ha hus ovanpå.

✓ Ingen bilväg genom skogen från Hammarbyhöjden till Sjöstaden. Det ska vara promenad- och cykelstråk.

✓ Idrottsplatsen och Indianparken ska inte flyttas, vilket var tanken, utan ska bevaras där de är.

Cecilia Obermüller, är inte överdäckning avfärdat som svårgjort och för dyrt?

– Svårgjort är det, men inte avfärdat. Billigt är det inte heller men det är det få saker som är i Stockholm.

Varför är det viktigt att inte flytta Indianparken och idrottsplatsen?

– Vi tycker inte att det är utrett ordentligt om de får samma kvalité och storlek efter flytt.

Det här har utretts i många år. Finns det någon bortre gräns för Miljöpartiet då ni anser att ett byggärende utretts tillräckligt?

– Absolut. Självfallet. Men här har det inte ens gjorts en miljökonsekvensbeskrivning. Det har gjorts många olika utredningar, men inte en sådan. Därför lägger vi ett eget förslag om återremittering.

Skogsälskarna som tänker strida för sin Hammarbyskog

Allianspartierna har lagt ett eget förslag, som i stort är detsamma som det rödgröna som nu MP vill stjälpa. Det ironiska i situationen är att MP:s nej kommer leda till att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet kan rösta igenom sitt egna förslag som då blir det gällande. Ett förslag som MP absolut inte vill ha.

Blir inte det ännu värre, sett ur er synpunkt?

– Ibland måste man följa partilinjen och vi är Miljöpartiet, säger Cecilia Obermüller.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan möjlig utgång under eftermiddagens sammanträde i stadsbyggnadsnämnden är bordläggning, vilket innebär att man bara skjuter upp beslutet till nästa möte.

– Jag tror inte bordläggning kommer att vara aktuellt, men vi får fundera på det, säger Cecilia Obermüller.

Skövlarsynth fortsätter håna Hammarbyskogen; "Nu skiter jag i barnsligheterna"

Moderaterna i stadsbyggnadsnämnden låter hälsa att de inte tänker gå med på bordläggning utan de tänker backa sitt eget förslag.

Socialdemokraternas stadsborgarråd Jan Valeskog, låter hälsa att han inte tänker kommentera MP:s fällning innan mötet i eftermiddag. S vill heller inte säga något om de kan tänka sig en bordläggning, eller gå på Alliansens förslag.

Sebastian Wiklund, V:s gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, hälsar i ett sms att S och V kommer lägga ett gemensamt förslag till beslut. Men deras fem röster kommer inte att räcka mot Alliansens sex. MP har två.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mandatfördelningen i stadsbyggnadsnämnden

Stadsbyggnadsnämnden har totalt 13 ordinarie ledamöter. De är fördelade så här.

S: 4

MP: 2

V: 1

M: 4

KD: 1

L: 1

Centerpartiet och Sverigedemokraterna saknar ordinarie ledamöter i stadsbyggnadsnämnden.

Visa merVisa mindre

Det här området gäller det. Foto: Stockholm stad