NY POLITIK. Den grönblå majoriteten i Stockholms stad, med bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) vid rodret för bostadspolitiken öppnar för att hela fastigheter med kommunala hyresrätter. Genrebild. Foto: Erik Simander

MP svänger om försäljning av kommunala hyreshus

Tidigare har Miljöpartiet i Stockholm stad varit tydliga med att de inte vill se försäljningar av hela kommunala hyresrättsfastigheter till privata fastighetsägare. Men nu ändrar partiet ståndpunkt.

  • Publicerad 21:00, 4 dec 2018

Det är en debattartikel på StockholmDirekt som har väckt frågan om vad Stockholms bostadspolitik kommer ta för riktning.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, förklarar där att det kan bli aktuellt med försäljningar av allmännyttans fastigheter till privata fastighetsägare. Detta om staden kan säkerställa "att köparen är en välrenommerad och långsiktig förvaltare, och dessutom villkora att bostäderna ska fortsätta vara hyresrätter under överskådlig tid".

Wedin (M): Vi utesluter inte avyttringar som kan ske på gynnsamma villkor

Det här upprörde oppositionen, bland annat eftersom det är svårt att ställa krav på köparen att garantera att fastigheten inte säljs vidare eller ombildas till bostadsrätt.

– Det är ett oroväckande besked. Det går inte att få garantier för att hyresvärdarna sköter sig och inte heller att hyresrätterna inte kommer omvandlas till bostadsrätter eller säljas vidare. Genom utförsäljningar av allmännyttiga hyresrätter till privata fastighetsägare riskerar alltså hyresrätterna att minska, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Miljöpartiet förklarat att de ställer sig bakom ombildningar av hyresrätter så länge det sker småskaligt i ytterstaden och i områden där allmännyttan har en dominerande ställning, och där det initieras av de boende själva.

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Däremot har MP varit tydliga: Försäljning av hela kommunala hyresfastigheter till privata fastighetsägare och värdar ska inte vara aktuellt.

Men det gäller alltså inte längre. Miljöpartiet ställer sig idag helt och fullt bakom Moderaternas debattartikel.

"Vi har inget mer att tillägga utan hänvisar till Dennis Wedins debattartikel. Han talar för hela majoriteten i den", hälsar Christian Valtersson, pressekreterare för Miljöpartiet i Stadshuset.