Miljöpartiets Tomas Eriksson vill se en tidigare byggstart av tunnelbanan Älvsjö-Fridhemsplan trots att alla beslut i Sverigeförhandlingen inte är klara. Foto: Fredrik Hjerling

MP: Tidigarelägg tunnelbanan till Älvsjö

Tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan planeras att börja byggas 2022, men Miljöpartiet vill tidigarelägga bygget och börja redan i år. Man anser att den kompetens som etablerats vid planerande av andra tunnelbanebyggen annars riskerar att försvinna.

  • Publicerad 13:57, 30 jan 2018

Stockholm växer och allt högre tryck sätts på stadens kollektivtrafik. Därför vill Miljöpartiet att bygget av tunnelbanan Älvsjö-Fridhemsplan börjar redan i år.

Tomas Eriksson (MP), gruppledare för Stockholms läns landsting, menar att det i nuläget finns en upparbetad kompetens inom landstinget om just projektering av utbyggnad av tunnelbana. Miljöpartiet är oroade att om bygget väntar i fyra år som det ser ut nu, kommer man att tappa konsultkompetensen och tvingas börja om.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förslaget ska tas upp i trafiknämnden på tisdagen. Men innan landstinget kan ta ställning till förskottering av medel till bygget av tunnelbanan, måste alla parter i den fleråriga Sverigeförhandlingen godkänt de avtal som bestämts. Den part som inte tagit ställning än är regeringen, något som tidigast ser ut att bli till sommaren. Trots det menar Miljöpartiet att man ändå kan börja ta fram underlag för diskussion i landstinget.

– Jag tycker det är tråkigt att signalen man får från Moderaterna är att man vill vänta på ett formellt regeringsbeslut som endast är formalia som ska rymmas inom ramen för andra infrastruktursatsningar, då risken blir att man då måste sitta och vänta i flera månader innan man kommer igång, säger Tomas Eriksson.

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) håller inte med om att det rör sig om formalia. Han menar att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som är sega i frågan.

– Moderaterna har drivit den här frågan i Sverigeförhandlingen länge, vi vill möjliggöra en förskottering, vi väntar bara på att regeringen ska godkänna. Det är handlar inte om formalia, vi pratar om mångmiljardbelopp, därför vill vi vänta tills alla parter har godkänt Sverigeförhandlingen innan vi börjar spendera skattebetalarnas pengar, säger Kristoffer Tamsons.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15