Ja. Miljöpartiet vill att cyklar ska få tas med på Roslagsbanan. Foto: Mostphotos

MP: Tillåt cyklar på Roslagsbanan

Cyklar får inte tas med på Roslagsbanan, och inget ser ut att ändras med de nya tågen. Men Miljöpartiet vill få till en ändring så att cyklar ska få medtas under lågtrafik på Roslagsbanan.

  • Publicerad 17:07, 9 apr 2018

På Roslagsbanan är det i nuläget inte tillåtet att ta med sig cyklar. Något som vi skrev om i förra veckan.

LÄS MER: Därför får du inte ha cykel på Roslagsbanan

SL uppger att det inte finns några planer att ändra på detta inom de närmsta åren.

Av säkerhetsskäl vill SL undvika att det uppstår konflikter ifall en cykel måste lämna företräde för barnvagn eller rullstol, och man vill heller inte att det ska uppstå irritation hos resenärer då tidtabellen inte anger när det är ett nytt större tåg med plats för cyklar eller ett av de äldre som avgår.

"Stor efterfrågan"

Men bland läsarna har det uttryckts önskningar om att detta beslut ska ses över - många vill helt enkelt kunna ta med sig cykeln på tåget. På Facebook har diskussionerna varit många.

"Vansinne att man inte utformar Roslagsbanan så att man kan ta med cyklar. När man nu beställer nya tåg, borde det vara en obligatoriskt del i beställningsundelaget. Framförallt när det är det mest miljömässiga alternativet till transportmedel som finns", skriver en person.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några andra som vill se cyklar på Roslagsbanan är Miljöpartiet. De föreslår nu i en skrivelse som de ska lämna i Trafiknämndens sammanträde den 18 april att man ska testa att göra med Roslagsbanan som man gör med pendeltågen, det vill säga tillåter cyklar under lågtrafik.

– Vi uppfattar att det finns en stor efterfrågan vad gäller att kunna ta med sig cykeln, säger Tomas Eriksson, gruppledare för MP i Stockholms läns landsting.

Han tycker att SL:s argument kring cykelförbudet inte håller, och menar att resenärerna kommer att anpassa sig efter situationen.

– Man överdriver problemen. Om det funkar på pendeln, varför inte på Roslagsbanan? säger Eriksson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är cykel på Roslagsbanan en ny fråga.

– Jag tror varken jag eller någon annan politiker stött på den i närtid. Men vi får helt enkelt sätta oss ner och föra samtal om det efter valet och se på vilket sätt vi kan gå vidare, säger han.

– Men jag som sett till att det är möjligt att få ha med sig cykel på Citybanan vet att det inte är helt lätt. Man måste ta hänsyn till teknik, trängsel och att man inte gör så att det blir svårare för andra att nyttja kollektivtrafiken.

Om skrivelsen finner gehör i nämnden så är MP:s förhoppning att en prövoperiod kan ske redan till sommaren.

Stockholm Direkt