Emot. Awad Hersi (MP) är orolig över uppförandet av Förbifart Stockholm. Foto: Anders J Larsson

MP-topp: Förbifarten kommer döda 30 personer i förtid i Spånga-Tensta – varje år

Spånga-Tenstas ordförande Awad Hersi (MP) är stark kritisk till Förbifart Stockholm, och menar att boende i området kommer att mista livet om den nya motorvägen inte stoppas.

  • Publicerad 14:25, 1 okt 2015

Jag tycker att det är förfärligt att bygga en motorväg, Förbifart Stockholm, som kommer att drabba vår stadsdel. Man har offrat vår stadsdel.

I söndags marscherade hundratals människor från Tensta till Hjulsta mot Förbifart Stockholm och dess miljökonsekvenser. I täten för kritiken står stadsdelsnämndens ordförande Awad Hersi.

– Jag anser det är katastrofal att bygga en motorväg när bebyggelse, tunnelöppningen förgiftar den luft vi andas in. Förbifart Stockholm, som kommer att drabba vår stadsdel. Man har offrat vår stadsdel.

Konsekvenser för närboende

Awad Hersi menar att konsekvenserna för de som bor i Spånga-Tensta kommer att bli allvarliga, och att man diskriminerar ytterstaden när man stadsplanerar.

– Det hotar människors hälsa och liv och ökar risker för för tidig död, det är att backa in i framtiden, säger han.

– Forskning visar att om Förbifart Stockholm blir verklighet så kommer 20 till 30 personer som bor vid tunnelöppningen att dö i förtid varje år. Av avgaser, astma, allergier, buller, det kommer att resultera i att hälsan påverkas negativt.

Enligt Awad Hersi har både Umeå universitet och KTH publicerat rapporter om detta.

Strimma av hopp

Kravet från de som marscherade är att förbifarten ska grävas ner under jord, i bland annat Hjulsta. Förbi Tensta kräver de att fartgränsen på E18 ska sänkas för att dämpa buller och de luftföroreningar som redan har förvärrats.

Awad Hersi menar att den här mobiliseringen kan göra en förändring.

– Jag tycker att det är fascinerande när människor organiserar sig. Man vet aldrig vad som kan födas ur styrkan när människor organiserar sig. Vi ser fler organisationer ta form och fler ansluter sig till den här rörelsen.

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55