Fler chanser. MP:s Katarina Luhr säger att Kägelbanan valde att stänga. Samuel Laulajainen är VD för ägaren Södra teatern. Foto: Maja Brand/Mostphotos/Karin Bernhardsson

MP-toppen: Kägelbanan talar inte sanning

Orättvist. Dumt. Och helt enkelt inte sant. Det säger miljöborgarrådet Luhr om anklagelserna att Södra teatern tvingats stänga Kägelbanan på grund av griniga grannar och krångliga byråkrater.

  • Publicerad 15:57, 18 sep 2019

I maj släckte konsertlokalen Kägelbanan på Södermalm ner verksamheten. Ägaren och närliggande nöjesetablissemanget Södra teatern angav att stadens ljudkrav är omöjliga att tillmötesgå.

Enligt den akustikexpert som Södra teatern anlitat krävs det att man bygger igen en 70 meter lång glasvägg med en mur, för att livemusik inte ska läcka ut i grannskapet och störa närboende.

I all sin kommunikation har Södra teatern konsekvent haft en hård jargong där man placerat skulden på klagande grannar och en kompromisslös stad. I ett pressmeddelande skrev man:

"Ska vi hålla de riktlinjerna som staden kräver så kan vi inte i nuvarande form bedriva konsertverksamhet på Kägelbanan. Ombyggnationen som krävs för det är ett extremt stort åtagande."

Nu säger Stockholms stad att det inte gick till så här. Att man tydligt sagt att man inte tänkte besluta att stänga Kägelbanan, utan ville ha en fortsatt dialog. Och att ytterligare en expert borde plockas in för att hitta billigare och enklare sätt att få ner volymen, så att grannarna slutar skicka in klagomål till staden.

Orimligt med en mur

Karin Hultman, enhetschef på miljöförvaltningen, berättar att man i september 2018 hade en träff där man sa att murförslaget är orimligt. Medverkade gjorde Mattias Johansson, styrelsemedlem i Maelir AB som äger Södra teatern sedan förra sommaren.

Mötet, och många fler samtal och möten, finns redovisade i förvaltningens register.

– Det är inte rimligt att bygga en mur. Det sa vi till Mattias explicit, och ville att de skulle undersöka andra åtgärder. Vi var tydliga med att vi tyckte att de skulle ta in ytterligare en åsikt. Han fick till och med förslag på möjliga konsulter, säger Hultman.

Men i ett diariefört samtal mellan VD:n Mattias Johansson och en handläggare finns det bokfört att "enligt Mattias kommer en akustikkonsult inte ge dem något mer så de kommer inte att anlita en sådan". Datumet för samtalet: den 14 januari 2019.

Kägelbanan stänger på obestämd tid

Måste muras? Kägelbanans problematiska glasvägg. Foto: Mostphotos

"Det här är inget köpslående"

Från förvaltningens sida sett är de ljudöverträdelser som uppmätts på så låg nivå att det borde gå att jobba runt på ett annat sätt än att täcka glasväggen. De har aldrig varit nöjda med den utredning om Kägelbanan som gjorts av ägarna, utan har alltid propsat på att saken ska undersökas djupare.

– Från Södra teaterns håll sa man att "vi kan tänka oss att stänga Kägelbanan men då vill vi ha fler utomhuskonserter på terrassen". Då sa vi att det här är inget köpslående.

Uppmaningen att utreda, ett så kallat föreläggande, ligger alltså fast. Eftersom Kägelbanan stängt ner frivilligt, så har dock miljöförvaltningen släppt den heta potatisen för nu.

– Verksamheten kan i princip bedrivas som vanligt vilket vi försökt lyfta in i debatten. Jag kan inte tänka mig att de inte förstod att vi ville att de skulle undersöka fler möjligheter, säger Hultman.

Luhr: Dumt att skylla på grannar

Enhetschef Hultmans syn på saken backas från högste politiske ansvarig, miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP). Hon säger att det är tråkigt att det blivit så här då Kägelbanan är en viktig mellanstor scen i ett tungt kulturområde.

Klagomål från grannar har förekommit, men förslaget att bygga en mur är både absurt och för kostsamt.

– De återkom aldrig när vi bad om fler förslag. Då valde de att stänga. Vi har varit tydliga med att det inte behövs. Miljöförvaltningen har aldrig stängt en scen på grund av buller. Det är orättvist och dumt att skylla på klagande grannar och krångliga tjänstemän. Det är helt enkelt inte sant, säger Miljöpartiets Luhr.

På Södra teatern är det Samuel Laulajainen som är VD. Han säger att även om retoriken i deras kommunikation varit hård mot staden så är det mycket riktigt deras eget beslut att stänga. De har inte blivit påtvingade det.

De tyckte helt enkelt inte det var värt att ta in ytterligare en expert för att försöka hitta billigare utvägar ur decibeldilemmat.

– Vi tror inte att vi någonsin kan ljudisolera så att grannarna blir nöjda, oavsett hur mycket vi investerar. Det är tveksamt om ens muren skulle räcka, förklarar han.

Dementerar: Kägelbanan hyrs inte ut som kontor

Södra teatern. Foto: Mostphotos

Redan kostat 34 miljoner

Enligt honom så har det sedan 2001 investerats totalt 34 miljoner kronor av tidigare ägare i att ljudisolera Kägelbanan. Idag fungerar den som lagerlokal för Södra teatern, och han vet inte hur det blir i framtiden.

Samuel Laulajainen säger att det är en klassisk musikscen som är "ganska bra", bäst lämpad för hårdare musik som punk, hårdrock och hiphop. Kapacitet är 900 personer men den reella siffran är 700, för att alla ska få en bra konsertupplevelse.

Det går att få ekonomi med den lägre kapaciteten också, det är inte där problemet ligger.

– Kägelbanan är bra för konsert och klubb. Men föreläsningar, konferenser, fest och mingel fungerar inte. Och det är i den blandningen man hittar balans i ekonomin. Så för att få Kägelbanan att gå runt skulle vi behöva kraftigt öka antalet konserter. Då blir det svårt med ljudet.

VD:n säger att de vill ordna så många gig som möjligt och att det är det som de nu fokuserar på, genom att ha flyttat in all verksamhet i själva Södra teatern.

– Jag måste hantera klagande grannar varje dag. Vi måste få arbetsro så att vi kan jobba också.

Debaser Strand blir kvar i Hornstull